Skip to main content

Fridom haus: Demokratija u Srbiji u najvećem padu od svih zemalja u tranziciji

Jugoslavija 11. апр 2024.
2 min čitanja

"Sudske odluke ostaju uglavnom politizovane i više su stvar javne rasprave nego pravog sudskog procesa"

Srbija je zabeležila najveći pad rezultata u izveštaju Fridom hausa „Nacije u tranziciji 2023“ koji pokriva 29 evropskih i azijskih država.

Fridom haus navodi da je Srbija doživela istorijski pad zbog nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da konsoliduje vlast u 2023. godini.

„Dva uzastopna masovna ubistva u maju su izazvala proteste koji su trajali tokom leta, na šta je srpska vlada odgovorila nameštenim vanrednim izborima u decembru“, piše u izveštaju „Nacije u tranziciji 2023“ Fridom hausa, prenosi Glas Amerike.

„To je najveći pad ove godine u celom regionu koji pokrivamo, koji obuhvata 29 zemalja, od centralne Evrope pa sve do centralne Azije. S obzirom na to koliko je ova godina bila istorijski važna u našem izveštaju, veoma je primetno da je Srbija i dalje imala ovaj strmoglavi pad“, navela je za Glas Amerike Aleksandra Karpi, ekspertkinja Fridom hausa za Balkan.

„Još imamo zamrznutu reformu pravosuđa u poslednjih nekoliko godina. To znači da sudske odluke ostaju uglavnom politizovane i više su stvar javne rasprave nego pravog sudskog procesa. To je višegodišnji trend koji je doprineo ovom istorijskom padu. Ali takođe smo videli da su mnogi faktori kulminirali na vanrednim izborima u decembru. Dakle, ne samo da je integritet izbora pogođen optužbama za prevaru koje su smatrane verodostojnim, migracijom birača itd, i drugim nepravilnostima. Imali smo, naravno, i pogoršanje medijskog ambijenta ove godine. Sada vidimo medijski sistem kojim skoro u potpunosti dominira vladajuća stranka, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kada to spojite sa lokalnim vlastima koje masovno podnesu ostavke, da bi se otvorio put do tih izbora, bila je to veoma teška godina za srpsku demokratiju. I kao što sam rekla, izbori u decembru su zaista bili kulminacija ili zaista savršena oznaka za ono što je tamo bila teška godina za demokratiju“, kaže Karpi.

Kako se navodi u izveštaju, funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji i dalje je osporavano. Rad Narodne skupštine bio je narušen sličnim problemima koji su doveli do parlamentarnog i izbornog bojkota opozicije od 2019. do 2022. godine, dodaje se u izveštaju. Većina je ugušila skupštinsku debatu zakazivanjem sednica samo 24 sata unapred, predsednik parlamenta, poslanik SNS, zloupotrebio je položaj i nije delovao kao neutralni arbitar, navodi Fridom haus.

Ceo intervju Glasa Amerike sa Aleksandrom Karpi i detaljnije o izveštaju možete čitati OVDE.

(Radio 021, foto: Pixabay)