Skip to main content

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” pomaže umetnike iz Ukrajine

Kultura 08. apr 2022.
< 1 min čitanja

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” obavestila je danas umetnike iz Ukrajine koji borave i stvaraju u Novom Sadu u oblasti vizuelne umetnosti i književnosti da će im biti obezbeđen smeštaj i sav neophodan materijal za rad.

Rezultati stvaralaštva umetnika iz Ukrajine naknadno će biti uvršteni u zvaničan program Evropske prestonice kulture tokom juna i jula meseca ove godine, i to u okviru programskog luka „Tvrđava mira”, saopšteno je iz fondacije.

Dodaje se da je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbedila i besplatan javni prevoz izbeglicama iz Ukrajine, koji su smešteni u Novom Sadu.

„Kao neko ko je na ovim prostorima uživo doživeo sukobe, sankcije i izbeglištvo, mi znamo koliko je rat glasan. To je zato što se mržnjom hrani. Onih koji ga vode, a još više onih koji ga prate. Želeli smo da, kroz tišinu stvaralaštva i saosećajnosti, pošaljemo najglasniju poruku mira. Kada sve prođe, čak i površna solidarnost preko društvenih mreža, znamo da ume još glasnije da boli muk i nezainteresovanost za tuđu nesreću i patnju”, poručio je direktor fondacije Nemanja Milenković.

(Autonomija)