Skip to main content

Fon der Lajen: EU još nije stigla do cilja u vezi sa embargom na rusku naftu

Planeta 30. maj 2022.
< 1 min čitanja

Mađarska je glavni je protivnik zabrane uvoza

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da Evropska unija „još nije stigla do cilja“ kada je reč o postizanju sporazuma o šestom paketu sankcija Rusiji, uključujući potencijalnu zabranu na uvoz ruske nafte.

„Nikada nije bilo lako. Sada je isto sa šestim paketom sankcija“, rekla je novinarima nakon što je stigla na samit lidera 27 zemalja članica EU. „Veoma je važno biti pravičan prema svima, još nismo našli rešenje za to. Moja očekivanja da će to biti rešeno u narednih 48 sati su mala. Ali sam uverena da će nakon toga postojati mogućnost.“

EU zahteva odobrenje svih zemalja članica da se uvedu sankcije uprkos tome što su najavljene pre gotovo mesec dana.

Mađarska, koja je izuzetno zavisna od ruske nafte, glavni je protivnik zabrane uvoza.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je, međutim, rekao da za njega postoji nada dok god traju razgovori. „Uvek ćemo naći kompromis. Razgovori još uvek traju. Dok god ima razgovora, za mene postoji nada“, rekao je Betel uoči današnjeg samita EU.

Rojters je, pak, izvestio da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da su Mađarskoj potrebne garancije da ona može da kupuje naftu preko mora ako ruske isporuke nafte preko naftovoda Družba budu obustavljene.

„Ono što je nama problem i zašto danas moramo da se borimo jeste to što ako se nešto dogodi s ruskom naftom koja dolazi preko naftovoda, ako nafta ne dolazi, onda treba da imamo pravo da kupujemo preko mora“, rekao je Orban. „To je garancija koja nam je potrebna.“

(Danas, foto: neweurope.eu)