Skip to main content

Foklandska ostrva ostaju britanska

Planeta 13. mar 2013.
< 1 min čitanja

Snažna poruka Argentini. Oko 99,8 odsto birača glasalo je „za“. Stanovnici Foklandskih ostrva žele da ostanu pod britanskom krunom. Odziv: 92 odsto. London pozdravlja rezultate i nada se da će i druge zemlje prihvatiti rezultate dvodnevnog referenduma. „Uvek smo govorili da verujemo da stanovnici Foklanda imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti i donesu odluku o tome kojim putem žele da idu“, izjavio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.

Britanski premijer Dejvid Kameron zatražio je od Argentine da poštuje volju stanovnika Foklandskih ostrva, navodeći kako ishod referenduma predstavlja najjasniji mogući rezultat koji Argentina treba da poštuje. Referendum je bio „slobodan, fer i tehnički ispravan“, ocena je međunarodnih posmatrača iz Kanade, Čilea, Meksika, Novog Zelanda, Paragvaja, SAD i Urugvaja, koji su pratili glasanje na licu mesta.

Argentina ne priznaje referendum

Buenos Ajres odbacuje održavanje referenduma i smatra da je ishod glasanja iz ugla međunarodnog prava beznačajan, ističući da on neće uticati na argentinske pretenzije na taj arhipelag u južnom Atlantiku. Argentinska ambasadorka u Velikoj Britaniji Alisija Kastro ocenila je da referendum nije ustavan jer ga nisu nadgledale Ujedinjene nacije. „Poštujemo njihov identitet. Poštujemo njihovu želju da i dalje pripadaju Britaniji, ali teritorija na kojoj žive nije britanska“, rekla je ambasadorka.

S druge strane, stanovnici Foklanda se nadaju će bi rezultati referenduma mogli da im pomognu u odbrane od emotivne diplomatske ofanzive argentinske predsednice Kristine Kiršner. Argentina se intenzivnije zalaže za suverenitet nad Malvinskim ostrvima, nakon otkrića naftnih rezervi u vodama nedaleko od ostrva, koja su od argentinske obale udaljena oko 400 kilometara.

(Jakov Leon, Deutsche Welle)