Skip to main content

Fiskalni savet: Ozbiljni propusti u Završnom računu za 2022, rashodi veći za 262 milijarde dinara

Info 29. sep 2023.
2 min čitanja

Fiskalni savet ocenio je da se propust dogodio jer Vlada budžetom za 2022. uopšte nije predvidela izdatke za pokrivanje gubitka i Srbijagasa i EPS

Autonomija

Fiskalni savet ocenio je da Završni račun za 2022. godinu ukazuje na ozbiljne propuste u planiranju budžetskih rashoda države, poput većih rashoda zbog pokrivanja gubitaka Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije (EPS) i neplanskog uvođenja novih fiskalnih mera poput roditeljskog dodatka.

Kako se navodi, prema Završnom računu za 2022. republička potrošnja je bila devet milijardi manja od one koja je planirana rebalansom budžeta, međutim rashodi su probili inicijalni budžetski okvir za 262,2 milijarde dinara.

Navodi se da su rashodi probili budžetski okvir za oko 15 odsto i to najvećim delom zbog toga što su neto budžetske pozajmice izvršene u iznosu koji je 15 puta veći od planiranog.

Fiskalni savet ocenio je da se propust dogodio jer Vlada budžetom za 2022. uopšte nije predvidela izdatke za pokrivanje gubitka i Srbijagasa i EPS.

„Glavni razlog velikog probijanja izvršenja rashoda u odnosu na prvobitni plan je loše planiranje budžetske podrške za posrnuli energetski sektor“, istakao je Fiskalni savet.

Naglašeno je da je kvantitativno ubedljivo najveće probijanje budžetskog plana za 2022. zabeleženo kod neto budžetskih pozajmica – umesto prvobitno planiranih 13 milijardi, izvršenje je iznosilo čak 202,2 milijarde dinara.

Navodi se da se u Završnom računu prvi put može videti struktura izvršnih rashoda na nivou pojedinačnih budžetskih korisnika, u šta su uključeni i indirektni korisnici.

Fiskalni savet je ukazao da se u Završnom računu može videti da su u 2022. godini 122 milijarde dinara preraspodeljene mimo uobičajene budžetske prakse, odnosno korišćenjem tekuće budžetske rezerve, ali da i dalje nije poznato kako je potrošeno više od 500 miliona evra tih sredstava.

Drugi važan razlog zbog kojeg su ukupni rashodi premašili prvobitni plan jeste neplansko uvođenje novih fiskalnih mera nedugo nakon usvajanja budžeta – poput povećanja roditeljskog dodatka, dodele turističkih vaučera.

Dodaje se da je primetno da je štetno podbacivanje u izvšavanju nekih rashoda u oblastima važnim za život građana – zaštita životne sredine, prosveta i zdravstvo.

(FoNet)