Skip to main content

FHP podneo krivične prijave protiv bivših oficira VRS zbog zločina 1992.

Jugoslavija 10. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Izvršili su više oružanih napada na civilno nesrpsko stanovništvo u opštini Vlasenica i tom prilikom ubili najmanje 20 Bošnjaka"

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je da je podneo krivične prijave Tužilaštvu za ratne zločine protiv dvojice nekadašnjih oficira Vojske Republike Srpske (VRS) zbog navodnih ratnih zločina na području opština Vlasenica i Kalesija tokom maja i juna 1992. godine.

U saopštenju su naveli da su prijave podneli protiv nekadašnjih oficira Prve birčanske pešadijske brigade VRS Slobodana Pajića i Vlastimira Bećarevića zbog sumnje da su „naredili i/ili izvršili ratne zločine“.

„Komandant 4. pešadijskog bataljona ‘Vlasenica’ Prve birčanske pešadijske brigade, u čijoj zoni odgovornosti je bila opština Vlasenica, bio je major Slobodan Pajić. Pripadnici tog bataljona su, u sadejstvu sa Vodom specijalne policije, krajem maja i tokom juna 1992. godine, izvršili više oružanih napada na civilno nesrpsko stanovništvo u opštini Vlasenica i tom prilikom ubili najmanje 20 Bošnjaka“, piše u prijavi FHP.

Dodaje se da su žene, decu i starce „proterivali na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine ili su ih protivpravno zatvarali u zatočeničke objekte“.

„Uz krivične prijave protiv Pajića i Bećarevića, FHP je dostavio više od 30 dokaza, među kojima su izjave svedoka i preživelih, kao i vojni i policijski dokumenti koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred Sudom BiH“, stoji u saopštenju.

(Beta)