Skip to main content

Festival uličnih svirača Gradić fest: Odabrani izvođači sa konkursa

Kultura 02. jul 2021.
2 min čitanja

Festival uličnih svirača – Gradić fest i ove godine biće održan u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od 26. do 28. avgusta. Umetnici različitih profila, muzičari, akrobate, performeri nastupiće na brojnim punktovima 21. izdanja festivala, saopštili su organizatori.

U saopštenju se navodi da svake godine okosnicu programa čine uglavnom mladi, umetnici i muzički sastavi iz zemlje i okruženja, dok će ove godine lokalna, novosadska scena imati predstavnike različitih žanrova i stilova: od performansa sa vatrom sastava Ludifiko do klasilčnih uličnih izvođača poput benda The Bad Week koji već godinu dana sviraju na ulicama Novog Sada.

Kako se dodaje, na ulicama Gradića nastupiće i bend Klo Klo, Ansambl Opus, Darko i Minimoji, The Kitnikez, zatim Stefan i Akustični Gadovi kantautorski bend sastavljen pretežno od glumaca, Vanja Ilić i Creative movement, Inspire Concept Dance studio iz Novog Sada. PJ Duo iz Novog Sada bavi se baskingom od osnivanja, a ove godine zasviraće na 21. Festivalu uličnih svirača.

Za žurku u Gradiću biće zaduženi Filip Grujić i Beton i Šljokice iz Novog Sada, a Kreativni pogon i Street dance show by PSB & Groove napraviće ulični performans u Beogradskoj ulici.

Beogradski izvođači i ove godine čine značajni deo programa, pa će tako na uličnim punktovima festivala nastupiti singer – songwriter projekat Tankman iza kojeg stoji Goran Štrbo, a čija muzika varira između amerikane, tragova pank roka i alternative. Iz Beograda dolaze i ROCHER JAZZ BEND, Swingsi, Nikola Albahari Salaćanin i VanGoga dvojac.

Melanholično-banatski jazz swing donosi Drvo Truo koji dolazi iz Kikinde, dok će Nikola Radonjić na festivalu izvoditi pesme koje najčešće piše u noćnoj smeni u hotel u Subotici. Dodatak ovogodišnjem programu biće i Banda Drvena, Nadatheatar, Faust, Zamalo Vidre i o.k.o.t. i Mitar Zorić.

Kao pojačanje iz Italije najvaljen je žongler i klovn Excentrico Barrilete koji je do sada nastupio u više od 20 zemalja širom sveta, a stiže krajem leta u Gradić.

„Za izbor učesnika koji su se prijavili na konkurs 21. Festivala uličnih svirača – Gradić fest, bio je zadužen umetnički žiri u sastavu: selektorka domaćeg programa Jana Katić Čolević, multimedijalni umetnik i programski urednik Festivala uličnih svirača Aleksandar Carić i osnivač festivala Borislav Beljanski“, navodi se u saopštenju.

Osim regionalnih i domaćih izvođača koji su odabrani putem konkursa, na festivalu će još nastupiti i regionalni i domaći umetnici po pozivu koji će biti naknadno objavljeni. Svi programi će i ovog puta biti potpuno besplatni za posetioce.

Festival uličnih svirača – Gradić fest 2021. organizuje Umetnička asocijacija “Inbox” iz Novog Sada, uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Srbije.

(Autonomija)