Skip to main content

Festival Mirdita, dobar dan: Progon novinara koji izveštava iz Prištine nedopustiv

Građani 16. окт 2021.
< 1 min čitanja

Festival Mirdita, dobar dan pruža snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su danas organizatori.
Oni su pre početka programa poslednjeg dana festivala pred prištinskom publikom pozvali nadležne institucije, političare i javnost da reaguju.

„Progon novinara i novinarki je nedopustiv u svakom slučaju, ali posebnu pažnju moramo posvetiti progonu novinara i novinarki i aktivista i aktivstkinja koji promovišu mir, koji izveštavaju o pitanjima ljudskih prava, slobode i diskriminacije. To su vrednosti koje su najvažnije, i branitelje i braniteljke tih vrednosti moramo posebno zaštititi“, rekli su organizatori.

Oni su dodali da ovaj festival ostaje platforma za promovisanje tih vrednosti i za podršku svim pojedinkama i pojedincima koji hrabro, požrtvovano i dosledno rade na približavanju srpskog i kosovskog društva.

Pero Jovović koji je pozdravljen aplauzom podrške izjavio je da zbog ličnih stavova koji se smatraju kontroverznim i nedopustivim poslednjih dana prolazi kroz linč tabloida bliskih srpskim vlasima i desničara.

„Važno je da se o ovakvim stvarima govori i da ljudi poput mene i poput vas koji ste okupljeni ovde na festivalu budu simbol jedne bolje budućnosti i promene podjednako na Kosovu i u Srbiji, ali i u ostatku regiona“, rekao je on.

Novinar portala Nova.rs Pero Jovović koji iz Prištine sa grupom novinara iz Beograda izveštava sa festivala Mirdita, dobar dan je postao meta napada nakon pisanja tabloida Informer da je na svom privatnom profilu na Fejsbuku objavio simbole Kosova. On je putem društvenih mreža u poslednja tri dana primio više od 1.500 poruka sa govorom mržnje i pretnjama.

(Beta)