Skip to main content

Feđa Štukan za Gardijan: U Srbiji nema slobode govora

Jugoslavija 25. јун 2024.
2 min čitanja

"Svi ti nacionalisti me jednostavno toliko mrze jer znaju da sam ih dodirnuo na pravo mesto"

U Srbiji nema slobode govora, kaže deportovani glumac i ratni kritičar Feđa Štukan. Kaže da mu nije dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je napisao „opasnu knjigu“ o svom iskustvu u ratu 1990-ih.

Bosanskohercegovački glumac koji je ove sedmice deportovan iz Srbije izjavio je da veruje da je proteran jer je otvoreno pisao o svom iskustvu u ratu 1990-ih i da pod predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “ne postoji takva stvar” kao što je sloboda izražavanja.

Srpske vlasti privele su Feđu Štukana nakon što je stigao na beogradski aerodrom da bi prisustvovao književnom festivalu i stavile ga na let za Sarajevo u ponedjeljak.

Štukan – aktivista, pisac i glumac, poznat po ulozi u filmu Angeline Jolie iz 2011. godine „U zemlji krvi i meda“, o ratu u Bosni – rekao je za Guardian da su ga srpske vlasti označile kao „rizik za nacionalnu sigurnost“. Ali, rekao je, pravi razlog za njegovu deportaciju je njegovo grubo pisanje.

„Napisao sam veoma opasnu knjigu“, rekao je u telefonskom intervjuu za Guardian.

„Ostavio sam heroin, alkohol i sve. Postao sam pilot, otac, filmski producent i glumac. Napisao sam knjigu o svom životu. Bio sam snajperista u ratu. Bio sam u specijalnoj borbi u ratu. Tako da znam stvari, znam kako se radilo za vreme rata. Rekao sam sve o svima, a svi ti nacionalisti me jednostavno toliko mrze jer znaju da sam ih dodirnuo na pravo mesto,“ rekao je Štukan.

Štukanova autobiografija „Blank“ opisuje njegov put od fronta rata u BiH do političkog aktivizma i holivudskog filma.

Više od 100.000 ljudi ubijeno je u ratu od 1992.- 1995, a srpskim snagama je suđeno i presuđeno za ratne zločine. Konflikt ostaje osjetljivo pitanje u regionu.

Štukan, koji je ranije učestvovao na antivladinim protestima u Beogradu, u ponedjeljak se takođe namerio na rukovodstvo Srbije, tvrdeći da predsednik zemlje dozvoljava nekim opozicionim glasovima da održe izgled demokratije.

„Toga nema“, rekao je on na pitanje o slobodi govora i izražavanja u Srbiji.

Organizacije i opozicione grupe već dugo izražavaju zabrinutost za stanje demokratije u Srbiji.

U nedavnom izvještaju, istraživački centar Freedom House ukazao je na „nepoštene izborne uslove i brojne nepravilnosti“ na izborima u decembru i „sve neprijateljskije okruženje za kritičko novinarstvo“.

Iz Vučićevog kabineta nisu odgovorili na zahtjev da komentariše.

On je ranije opisao Štukana kao „kriminalca.“

Štukan se prisetio večere u Beogradu sa ljudima iz umetničke industrije, kada je bila tema predsednika Srbije.

„Svi su samo podigli telefone i stavili ih pod nogu, na stolicu, tako da su pokrili mikrofon. Svi su to radili“, rekao je.

„Ako kažete nešto protiv Vučića, nikada nećete dobiti novac za sledeći projekat. Kada pričaju o Vučiću, šapuću.

Glumac je rekao kako je prethodno bio proteran iz Srbije, ali je verovao – pre incidenta ovog vikenda – da će se moći vratiti.

Udruženje pisaca Pen international saopštilo je da je „zabrinuto“ zbog izveštaja da je Štukan deportovan iz Srbije.

„Mislim da oni [vlasti] zapravo ne znaju gde bi me trebali smestiti i šta žele da urade sa mnom“, rekao je Feđa Štukan.

„Jednostavno ne žele da budem u Srbiji“, zaključio je on.

(N1/foto: promo)