Skip to main content

FBI: Otrov ricin u pismu za Obamu

Planeta 17. apr 2013.
< 1 min čitanja

Federalni istražni biro (FBI) u srijedu navečer je potvrdio da su njegovi agenti presreli pismo upućeno predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami u kojem je pronađena tvar za koju je preliminarnim testiranjem utvrđeno da je smrtonosni otrov ricin.

U saopćenju FBI-ja navodi se da je pismo pronađeno u centru za sortiranje pošte van Bijele kuće.

Ističe se kako se u slučajevima kada se preliminarnim testiranjem utvrdi postojanje sumnjivog praha, pošiljke šalju u laboratorije na daljnje testiranje.

„Samo se punom analizom koja se obavlja u akreditiranoj laboratoriji može utvrditi prisutnost tvari poput ricina. Ti testovi su u toku i rezultati će biti poznati za 24 do 48 sati“, dodaje se u saopćenju.

Policija u Washingtonu kazala je kako je i iz Bijele Kuće potvrđeno da je pismo poslano Obami sadržavalo ricin.

Ricin u koverti za senatora

U drugom centru za sortiranje pošte upućene Vladinim zvaničnicima pronađeno je još jedno pismo u kojem je, preliminarnim testovima, utvrđeno postojanje ricina, potvrdio je FBI.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je da su američke vlasti ranije potvrdile kako je ricin pronađen u pismu poslanom republikanskom senatoru Rogeru Wickeru iz savezne države Mississippi.

FBI ističe da nema indikacija da su pisma povezana sa smrtonosnim eksplozijama na Bostonskom maratonu.

Tenzije su porasle u Washingtonu i širom Sjedinjenih Američkih Država od eksplozija na Bostonskom maratonu u ponedjeljak, u kojim je poginulo troje, a ranjeno 183 ljudi.

Nakon napada 11. septembra 2001, petero ljudi je smrtno stradalo nakon što su primili pisma u kojim je bio antraks.

(Al Jazeera)