Skip to main content

Exit osuđuje Z grafite, komunalci ih prefarbavaju, naprednjački portal tvrdi da su grafiti odgovor na “antirusku histeriju”

Info 06. jul 2022.
< 1 min čitanja

Organizatori muzičkog festivala Egzit (Exit) saopštili su danas da se protive ispisivanju slova “Z”, simbola ruske agresije na Ukrajinu, po ulicama i fasadama zgrada u Novom Sadu.

Nepoznati počinioci na mnogo mesta u gradu, koja vode do Petrovaradinske tvrđave na kojoj sutra počinje festival Egzit, ispisali su slova “Z”.

“Egzit od svog osnivanja poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju, kao i svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i podstiče na agresiju bilo koje vrste. Egzit će i ove godine tokom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke, koje će javnost i posetioci iz celog sveta moći da vide iz prve ruke”, kazali su iz Egzta za novosadski portal 021.

Poručili su da su na festival oduvek dobrodošli gosti iz celog regiona i svih krajeva sveta.

“Uključujući i Ruse i Ukrajince, za sve njih Egzit je druga kuća i mi smo ponosni na to što su na Tvrđavi tokom festivala jedino ‘oružje’ ljubav i osmeh”, kazali su organizatori festivala.

Dodali su da su od nadležnih institucija dobili uveravanja da će slova “Z” biti prekrečena, a od policije da će slični pokušaji biti sprečeni.

Nadležne gradske službe počele su danas popodne da uklanjaju slova “Z”, tako što ta belom fabrom ispisana slova prefarbavaju sivom farbom pa na mestu gde je bio grafit sada stoji sivi kvadrat.

Na pojedinim mestima, preko sive farbe se i dalje ocrtava belo slovo “Z”.

Lokalni portal “NS uživo”, koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, naveo je da je ispisivanje slova “Z” zapravo “kontrateza” koju je napravila grupa anonimnih Novosađana “u vreme opšte antiruske histerije”.

(Autonomija)