Skip to main content

Exit: Festival za 20 godina doprineo ekonomiji Srbije sa više od 200 miliona evra

(Pod) razno 10. nov 2021.
< 1 min čitanja

Doprinos festivala Exit privredi Srbije u poslednjih 20 godina iznosi više od 200 miliona evra, dok je samo ove godine doneo 18,8 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije, saopštili su organizatori tog festivala.

“Od osnivanja do danas, domaća privreda ostvarila je preko 200 miliona evra ekonomske koristi od Exita, dok se na navedeni iznos može dodati i nekoliko puta veća vrednost međunarodne promocije grada i cele države”, dodaje se u saopštenju.

Prema istraživanju “TIM Centra” iz Novog Sada, koje se sprovodi svake godine, proteklo izdanje festivala posetilo je 61 odsto inostranih posetilaca, čime je izjednačen rekord iz 2009. godine.

Publika iz Zapadne Evrope, koja čini 23,5 odsto poseta, ima najviši udeo u poseti, dok ljudi iz Istočne Evrope čine 10,6 odsto a posetioci s drugih kontinenata 8,1 odsto.

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 451 evro, što je skok u odnosu na potrošnju iz 2019. godine, koja je iznosila 420 evra.

Najviše novca su trošili gosti sa drugih kontinenata – u proseku čak 755 evra, a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 679 evra po osobi.

“Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koji ostaju kompanijama u Srbiji – smeštaj, hranu, putne troškove u zemlji, ulaznice i slično. U odnosu na prethodne festivale, nastavio se trend rasta iznajmljivanja privatnih stanova, odnosno 46 odsto od ukupnog broja svih vrsta smeštaja, što je skok za skoro 10 odsto”, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je obavio novosadski “TIM Centar”, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.162 posetilaca festivala, tokom njegovog trajanja.

Anketirani su isključivo posetioci koji su kupili ulaznicu, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti iz istraživanja, dodaje se u saopštenju.

(tekst i arhivska foto: Beta)