Skip to main content

Evropski parlament se protivi nastavku pristupnih pregovora sa Turskom

Planeta 07. jun 2022.
1 min čitanja

Turska se stalno udaljava od evropskih vrednosti, zbog čega se Evropski parlament protivi nastavku pristupnih pregovora s tom zemljom, poručili su evroparlamentarci u rezoluciji koju su danas usvojili.

„Evropski parlament ponavlja svoju zabrinutost zbog stalnog jaza između Turske i EU u pogledu vrednosti i standarda i zbog kontinuiranog nedostatka političke volje za sprovođenje potrebnih reformi kako bi se, pre svega, rešio ozbiljan problem u pogledu vladavine prava, koji i dalje negativno utiče na proces pristupanja“, navodi se u rezoluciji, koja je usvojena sa 448 glasova za, 67 protiv i 107 uzdržanih, prenosi Hina.

Ističe se da u poslednje dve godine Turska stalno nazaduje u pogledu obaveza povezanih s procesom pristupanja i ukazuje da se bez jasnog i znatnog napretka u tom području ne može predvideti nastavak pristupnih pregovora s Turskom, koji su od 2018. u mirovanju.

Evroparlamentarci su izrazili zabrinutost zbog represije turskih vlasti nad političkim protivnicima i opozicionim strankama, što se posebno odnosi na Narodnu demokratsku partiju (HDP), za koju većinom glasaju Kurdi.

„Evropski parlament s velikom zabrinutošću primećuje da su turske vlasti kontinuirano napadale i kriminalizovale HDP, što je dovelo do toga da se trenutno više od 4.000 njenih članova nalazi u zatvoru“, navodi se u rezoluciji.

Autor izveštaja, španski socijaldemokrata Naćo Sančez Amor, poručio je na plenarnoj sednici da je u Turskoj tendencija da se stanje sve više pogoršava.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji je naveo da turske vlasti ne poštuju vladavinu prava, demokratiju i prava žena, ali je istakao da je Turska i dalje važan partner za Evropsku uniju u mnogim područjima.

U tom se kontekstu u rezoluciji Evropskog parlamenta ističe da je Turska primila najveći broj izbeglica na svetu, gotovo četiri miliona, kao i da je Ankara spoljnopolitički partner od strateške važnosti, koji je nedvosmisleno podržao ukrajinski teritorijalni integritet i njenu odbranu.

(FoNet/Danas, Foto: N1)