Skip to main content

Evropski lideri kritikuju sastanak Putina i Orbana

Planeta 20. okt 2023.
2 min čitanja

"Dok Rusija udara ukrajinske civile, Mađarska se zalaže za poslovne dogovore"

Evropski lideri ne smeju da „nasednu“ na taktiku Vladimira Putina, rekao je češki predsednik Petr Pavel danas, dva dana nakon sastanka premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Rusije u Pekingu.

Pavel, bivši general NATO-a, naveo je da se Putin ne sastaje sa evropskim liderima sa ciljem postizanja mira u Ukrajini.

„Mir se može postići bez ikakvih pregovora sa njegove strane jednostavnim prekidom napada i povlačenjem njegovih trupa sa ukrajinske teritorije“, rekao je on.

Pavel kaže da Putin sastanke održava „samo sa ciljem da razbije jedinstvo evropskih zemalja i čitavog demokratskog sveta“ i savetuje da se „ne naseda na njegovu taktiku“.

Na ovonedeljni sastanak mađarskog premijera Orbana i ruskog lidera Putina na marginama foruma Pojas i put u Pekingu reagovali su i drugi evropski zvaničnici.

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da su slike mađarskog premijera kako se rukuje sa Putinom veoma, veoma neprijatne i da prkose logici.

Sastanak je oštro kritikovao i američki i nemački ambasadori u Budimpešti Dejvid Presman i Julija Gros.

„Lider Mađarske bira da stane uz čoveka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini. Dok Rusija udara ukrajinske civile, Mađarska se zalaže za poslovne dogovore“, napisao je Presman na društvenim mrežama.

„Dakle – Putin mora da okonča svoj agresorski rat protiv Ukrajine, da okonča bombardovanje civila, granatiranje škola i bolnica, otmice dece. Da li se o tome mislilo i razgovaralo?“, napisala je Gros.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač uzvratio je na te kritike da je „stav Mađarske po pitanju Rusije i rata u Ukrajini bio jasan od samog početka“.

„Uvek smo se zalagali za otvoren i transparentan dijalog sa uključenim stranama kako bismo pomogli u pronalaženju mirnog rešenja za ovaj krvavi sukob“, rekao je on.

Kovač je rekao da ga na neki način „zabavlja“ to što „političari žure da kritikuju mađarsku vladu i interes za održavanje diplomatskih odnosa sa Rusijom“, dok je, kako je naveo, „njihova moralna superiornost u najboljem slučaju – fasada“.

(Radio 021, foto: Beta-AP)