Skip to main content

Evropska unija osudila odluku Rusije da Radio Slobodna Evropa proglasi nepoželjnim

Planeta 21. феб 2024.
< 1 min čitanja

Ta medijska korporacija je u Rusiji svrstna u "strane medijske agente"

Evropska unuja je osudila odluku Rusije da proglasi Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty) kojeg finansiraju SAD, za „nepoželjnu organizaciju“, saopštio je danas portparol EU Peter Stano.

Stano je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da da je to još jedan napad Moskve na slobodu medija, izražavanja i pluralistički pristup građana informacijama.

„Rusija bi trebala da ukine zakon o nepoželjnim i stranim agentima koji se koriste za represiju i utišavanje kritičnih glasila“, napisao je on.

Ministarstvo pravosuđa Rusije je u utorak dodalo RSE na listu stranih i međunarodnih nevladinih organizacija čije su aktivnosti prepoznate kao nepoželjne na teritoriji Rusije, objavljeno je na internet stranici Minstarstva.

Ta medijska korporacija je u Rusiji svrstna u „strane medijske agente“. Ranije je Javno tužilaštvo Rusije odlučilo da aktivnosti RSE označi kao nepoželjne.

Moskovski sud je marta prošle godine proglasio bankrot poslovanja Radija Slobodna Evropa u Rusiji pošto je kompanija odbila da plati niz kazni od ukupno više od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog nepoštovanja ruskog Zakona o stranim agentima.

(Beta)