Skip to main content

Evropska komisija: Beograd zna šta treba da uradi i šta se od njega očekuje

Info 10. окт 2023.
< 1 min čitanja

"EU spremna da razmatra i određene mere protiv Srbije"

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da srpske vlasti veoma dobro znaju šta treba da urade i šta se od njih očekuje kada se govori o punoj i bezuslovnoj saradnji u istrazi o incidentu u Banjskoj 24. septembra.

„Od Srbije očekujemo punu i bezuslovnu saradnju, a kako će se to uraditi to je na Srbiji. Ako postoji volja postiji i način, postoji mnogo mogućih načina i nije na nama da to govorimo.Naši srpski partneri veoma dobro znaju šta se od njih očekuje i šta treba da urade“, rekao je Stano na pitanje agencije Beta sa kojim institucijama Beograd treba da sarađuje.

Stano je ponovio da će EU kada bude imala jasnu sliku šta se dogodilo i ko iza toga stoji odlučiti o narednim koracima.

Stano je na pitanje novinara rekao i da je EU spremna, kada se članice slože, da razmatra određene mere i protiv Srbije ako ne bude deeskalacije ili ako dođe do dodatne eskalacije.

„U ovoj fazi moramo prvo da vidimo korake ka smislenoj deeskalaciji, povratak na dijalog i punu i kompletnu istragu događaja 24 septembra“, dodao je.

Stano je naglasio da dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU treba da se nastavi.

„Evropski put, kako za Kosovo, tako i za Srbiju neizbežno vodi preko dijaloga uz posredoavnje EU. Nema zaobilaženja, obe strane moraju da razumeju da dijalog treba da bude obnovljen i obe strane treba da se angažuju na smislen način pokušavajući da dođu do kompromisa neophodnih za normalizaciju odnosa“, rekao je.

(Beta, foto: Evropska komisija)