Skip to main content

Evropska federacija novinara zabrinuta zbog porasta dezinformacija veštačkom inteligencijom

Planeta 18. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost"

Evropska federacija novinara (EFJ) danas je upozorila da se veštačka inteligencija sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji, s ciljem širenja dezinformacija koje bi uticale na javno mnjenje.

Zato je, navodi EFJ, više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost, kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumela funkcionisanje medija.

„Veštačka inteligencija čini moćne alate svima dostupnim, uključujući i zlonamerne aktere. Zato je važno da se medijska pismenost posmatra kao skup alata i tehnika koje omogućavaju korisnicima da prepoznaju dezinformacije i protumače medijski sadržaj“, navodi EFJ.

U predstojećem periodu bi, kako navodi EFJ, Evropska zajednica za veštačku inteligenciju, podatke i robotiku trebalo da razgovara sa sindikatima i udruženjima novinara o dizajnu i razvoju alata veštačke inteligencije koji bi medijskim radnicima olakšali posao.

„Neophodna je saradnja različitih institucija, programera, vlada i izdavača i urednika medija. Odgovornost redakcija je da obezbede da se alati veštačke inteligencije koriste u skladu sa novinarskim standardima„, dodala je federacija novinara.

(Beta)