Skip to main content

Evroposlanici pozivaju EU da spremi sankcije protiv odgovornih za napad u Banjskoj

Info 17. окт 2023.
2 min čitanja

"Visoko rangirani politički zvaničnici se pozivaju da se uzdrže od upotrebe pogrdnog jezika u vezi pregovaračkog procesa"

Poslanici Evropskog parlmenta pozivaju vlasti Srbije da u punoj meri sarađuju u istrazi o napadu u Banjskoj 24. septembra a EU i njene članice da na osnovu nalaza istrage pripreme ciljane sankcije protiv organizatora, finansijera i izvršilaca napada na severu Kosova.

U nacrtu rezolucije o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbije i Kosova, uključujući situaciju u severnim opštinama na Kosovu, EU i njene članice se pozivaju i da intenziviraju rad sa institucijama Kosova, Euleksom i Kforom da rasvetle sve detalje napada u Banjskoj i identifikuju i privedu pravdi sve odgovorne.

Tekst je danas objavio Parlament a o rezoluciji treba da se glasa 19. oktobra.

Kfor i Euleks se pozivaju da rade redovne zajedničke procene bezbednosti na severu Kosova i da se više usredsrede na značajnu ulogu organizovanog kriminala u razvoju događaja u tom regionu.

Istovremeno se Srbija i Kosovo pozivaju da osude sve oblike nasilja i provokacije, uzdrže se od jednostranih akcija pogubnih po mir i stabilnost i da umesto toga aktivno rade na mirnom rešavanju sporova kroz dijalog koji EU olakšava.

Lideri Kosova i Srbije u tekstu se pozivaju da potvrde posvećenost Ohridskom sporazumu i prethodnim sporazumima uz posredovanje EU, da se aktivno angažuju u dijalogu i izbegavaju retoriku i radnje koje mogu da ometaju dijalog.

U tekstu se dalje izražava žaljenje zbog ograničenog napretka u istragama i kažnjavanju međunarodnog i prekograničnog krimnala i ističe da na severu Kosova kriminalne bande nastavljaju da deluju i negativno utiču na živote i budućnost građana.

Srpske vlasti, visoko rangirani politički predstavnici i zvaničnici se pozivaju da se uzdrže od upotrebe pogrdnog jezika u vezi pregovaračkog procesa uz posredovanje EU, politika EU na Zapadnom Balkanu i oko procesa proširenja jer to može da umanji javnu podršku proširenju i politikama Unije.

Od Kosova se traži da otkloni preostale nedostatke izbornog procesa, potpuno primeni preporuke posmatračkih misija EU i obezbedi slobodan i pošten izborni proces za sve političke partije.

U tekstu se ponovo ukazuje na potrebu hitnog povratka kosovskih Srba u institucije, ohrabruje vlada (Kosova) da značajno pojača napore za njihovu reintegraciju i potvrđuje da je pomirenje i uključivanje sprske zajednice na Kosovu ključno za obezbeđenje stabilnosti i napredak u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Istovremeno se ističe da nesprovođenje sporazuma uz posredovanje EU i nedostatak napretka u  normalizaciji odnosa ugrožavaju perspektive za evrointegracije Srbije i Kosova i Unija se poziva da preduzme mere u okviru pretpristupne pomoći protiv onih koji se ne pridržavaju sporazuma.

U dokumentu Parlamenta osuđuju se pokušaji Rusije da izvrši uticaj na Zapadni Balkan iskorišćavanjem kulturnih, etičkih i verskih podela i destabilzovanjem prodemokratskih snaga i poziva se da se razjasni potencijalna uloga Rusije u napadu u Banjskoj.

Takođe se izražava žaljenje što je Srbija nastavila kampanju za povlačenje priznanja Kosova i Beograd se poziva da se uzdrži od pokušaja da izoluje Kosovo od međunarodne zajednice.

(Beta, foto: Pixabay)