Skip to main content

EU upozorava Rusiju na ‘posljedice’ nakon ‘nezakonitih’ izbora u okupiranoj Ukrajini

Planeta 11. sep 2023.
2 min čitanja

"Snažno odbacujemo ovaj dalji uzaludni pokušaj Rusije da legitimizuje ili normalizuje svoju ilegalnu vojnu kontrolu i pokušaj aneksije dijelova ukrajinskih teritorija"

Evropska unija je upozorila Rusiju da bi se oni koji su tokom vikenda učestvovali u organizovanju „nezakonitih“ izbora u ukrajinskim regijama koje je okupirao Kremlj, mogli suočiti sa „posljedicama“. Njemačka je rekla da su moguće nove sankcije Evropske unije.

Moskva je 11. septembra navela da je vladajuća stranka „Jedinstvena Rusija“ pobijedila na lokalnim izborima u ukrajinskim oblastima koje je okupirala Rusija.

Iz Brisela su osudili glasanje, za koje su rekli da predstavlja „još jedno očigledno kršenje međunarodnog prava“, dodajući da neće priznati ni održavanje ovih takozvanih „izbora“ niti njihove rezultate.

„Snažno odbacujemo ovaj dalji uzaludni pokušaj Rusije da legitimizuje ili normalizuje svoju ilegalnu vojnu kontrolu i pokušaj aneksije dijelova ukrajinskih teritorija“, navodi se u saopštenju.

„Rusko političko rukovodstvo i oni koji su uključeni u organizaciju će se suočit sa posljedicama ovih nezakonitih radnji.“

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu 11. septembra da su „zamislive“ EU sankcije protiv onih koji su odgovorni za održavanje izbora.

Otkako je Moskva 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, Evropska unija je uvela 11 rundi sankcija Rusiji i ljudima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu.

Glasanje za ruska zakonodavna tijela u nelegalno okupiranim dijelovima ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje počelo je 8. i završeno 10. septembra.

Centralna izborna komisija Rusije saopštila je 11. septembra da je vladajuća ruska stranka „Jedinstvena Rusija“ osvojila najviše glasova na izborima održanim u okupiranim ukrajinskim regionima. Moskva ne kontroliše u potpunosti nijednu od četiri regije u kojima su održani izbori.

U septembru 2022. Moskva je, nakon referenduma, proglasila aneksiju četiri djelimično okupirana regiona. Zapadne zemlje su odbacile aneksiju i odbile da priznaju rezultate glasanja.

Kijev i Zapad osudili su glasanje u okupiranim područjima Ukrajine kao „lažiranje“ i kršenje međunarodnog prava. Ukrajinski zvaničnici pozvali su druge zemlje da ne priznaju rezultate glasanja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Moskva je djelimično okupirala Herson i Zaporožje od početka rata u Ukrajini, dok su dijelove Donjecke i Luganske regije 2014. godine zauzeli separatisti koje podržava Rusija.

U međuvremenu su ukrajinske snage ponovo zauzele glavni grad Hersonske oblasti i vrše kontraofanzivu u Zaporožju.

Glasanje u okupiranim područjima održano je istog vikenda kada su održani lokalni izbori u Rusiji. Preliminarni rezultati pokazali su da je pobjeda ruske vladajuće stranke i kandidata koje podržava Kremlj bila očekivana.

(Al Jazeera, foto: Beta-AP)