Skip to main content

EU: Rusija da pusti Navaljnog iz zatvora

Planeta 20. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Rat Rusije protiv Ukrajine pojačao rusku unutrašnju represiju"

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel ponovio je danas raniji poziv Unije Moskvi da iz zatvora pusti istaknutog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, u skladu sa privremenom merom koju je ranije doneo Evropski sud za ljudska prava, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

“Osuđujemo stavljanje van zakona organizacije gospodina Navaljnog i njegovih regionalnih kancelarija kao takozvanih ‘ekstremističkih grupa’, i kontinuirani progon i zatvaranje gospodina Navaljnog i članova njegovog tima”, rekao je Borel, a navodi se u saopštenju EEAS.

Dodaje se da su mere koje su protiv Navaljnog ranije preduzele zatvorske vlasti “neopravdane”, i da će EU za njegovu bezbednost i zdravlje smatrati odgovornim ruske vlasti.

“Sa žaljenjem smo svedoci da je neopravdani, protivzakonit rat Rusije protiv Ukrajine bez povoda samo pojačao rusku unutrašnju represiju i sistematske obračune sa najglasnijim kritičarima Kremlja i civilnim društvom u celini”, navodi se u saopštenju EEAS.

Navaljni, politički neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, uhapšen je u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima, za šta je okrivio Kremlj.

Dobio je dve godine zatvora zbog kršenja uslova uslovne slobode dok je bio van Rusije.

U martu je Navaljni osuđen na devet godina zatvora pod optužbom za prevaru i nepoštovanje suda, a on je to nazvao politički motivisanom pokušajem ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

(Beta, foto: Pixabay)