Skip to main content

EU proizvela rekordnu količinu struje iz solarne energije

Planeta 08. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Prva je Holandija, sa učešćem od 23 odsto, ispred Nemačke sa 19, i Španije sa 17 odsto u ukupnoj proizvednji"

Države Evropske unije su ovog leta proizvele više solarne energije nego ikada ranije, pokazuje u četvrtak objavljena studija istraživačkog centra Ember Klajmet (Ember Climate).

EU je od maja do avgusta proizvela 99,4 teravat-sati struje iz solarne energije, odnosno 22 teravata više nego u odgovarajućem periodu 2021.

Za tu količinu struje iz termoelektrana na gas, članice Unije bi morale da kupe 20 milijardi kubnih metara gasa, za 29 milijardi evra po aktuelnim cenama, navodi izveštaj.

Energija sunca je u ta EU generisala 12 odsto sve struje, u poređenju sa devet odsto prošle godine. „U vreme kada gasna kriza potresa Evropu, solarna energija je dala preko potrebno rasterećenje,“ rekao je Pavl Čizak (Pawl Czyzak) iz Ember klajmeta.

Istraživanje je pokazalo da je rekordnu proizvodnju solarne struje imalo 18 od 27 država EU. Prva je Holandija, sa učešćem od 23 odsto, ispred Nemačke sa 19, i Španije sa 17 odsto u ukupnoj proizvednji.

Poljska najbrže razvija kapacitet i proizvodnju struje iz solarne energije je od 2018. uvećala 26 puta. U posmatranom periodu, udeo solarne energije u proizvodnji u toj zemlji je dospeo do osam odsto.

Sve u svemu, kapacitet proizvodnje struje iz solarne energije u EU ubrzano raste. Proizvodni plus od 22 teravat-sata ove godine dolazi posle povećanja od osam teravat-sati od 2020. do 2021.

(tekst i foto dpa)