Skip to main content

EU predložila gornju cijenu gasa od 275 eura po megavat satu

Planeta 22. nov 2022.
< 1 min čitanja

Evropska komisija je predložila da gornja granica cijene gasa bude 275 eura po megavat satu, rekao je povjerenik Evropske unije za energetiku Kadri Simson. Gornja granica bi bila uvedena na godinu dana od 1. januara.

Komisija se nada da će ta gornja granica pomoći državama članicama da smanje cijene energije za domove i kompanije koje su ove godine dostigle rekordnu visinu nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do inflacije i smanjenja troškova života.

O prijedlozima će 24. novembra raspravljati ministri energetike iz 27 zemalja članica Unije.

Ideja o ograničenju cijena dovela je do stalnih neslaganja između 27 zemalja članica EU.

Belgija, Grčka, Italija i Poljska pozivaju na uvođenje ograničenja cijene gasa, dok se Njemačka, najveća ekonomija u bloku, protivi.

Njemačka je rekla da bi ograničenje moglo otežati privlačenje prijeko potrebne opskrbe plinom i smanjiti poticaj za suzbijanje potrošnje gasa kada zemlje trebaju uštedjeti gorivo i zamijeniti ruske isporuke.

Komisija je predložila gornju granicu ruske cijene gasa u septembru, ali je odustala od te ideje nakon otpora zemalja centralne i istočne Evrope koje su bile zabrinute da će Moskva uzvratiti prekidom gasa koji im i dalje šalje.

Evropa se oslanjala na Rusiju za otprilike 40 posto uvoza gasa prije nego što je Moskva napala Ukrajinu. Taj udio je pao na oko osam posto jer je Rusija prekinula isporuke Evropi.

S obzirom na taj pad, neke diplomate EU rekli su da bi gornja granica malo doprinijela smanjenju evropskih cijena gasa i da bi više funkcionirala kao geopolitički potez za smanjenje prihoda Moskvi.

(Reuters / Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)