Skip to main content

EU poziva Rusiju da preduzme konkretne mere ka smirivanju situacije

Planeta 16. феб 2022.
2 min čitanja

Visoki zvaničnici EU pozvali su danas Rusiju da preduzme „konkretne i opipljive mere“ koje pokazuju smirivanje tenzija oko Ukrajine, ukazavši da ne strahuju da će Moskva prekinuti izvoz gasa Evropi.

„Pozivamo Rusiju da preduzme konkretne i opipljive mere u pravcu smirivanja zato što je to uslov za iskreni politički dijalog. Ne možemo večno pokušavati diplomatiju sa jedne strane dok druga strana gomila trupe, upozorio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u obraćanju evroposlanicima da je put saradnje između Rusije i EU i dalje moguć ali je pozvala da se ostane oprezan i upozorila da će odgovor EU biti snažan i jedinstven u slučaju da Kremlj izabere nasilje.

„Čvrsto stojimo sa Ukrajinom. Diplomatija nije dala poslednju reč. Transatlantska zajednica dugo nije bila tako ujedinjena i naš poziv Rusiji je kristalno jasan, nemojte izabrati rat“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je rekla i da EU može da bude bez ruskog gasa ove zime u slučaju da Moskva odluči da prekine ili smanji svoje isporuke pošto je poslednjih nedelja diversifikovala svoje snabdevanje.

„Razmotrili smo pretpostavke delimičnog ili potpunog prekida snabdevanja ruskim gasom“ u slučaju eskalacije tenzija oko Ukrajine, rekla je ona i dodala da je EU bezbedna za ovu zimu.

Posle više nedelja jakih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja koje strahuju od ruske invazije Ukrajine, Moskva je juče objavila početak povlačenja desetine hiljada ruskih vojnika nagomilanih više meseci na granicama Ukrajine, a danas je objavila da su završene vojne vežbe na pripojenom poluostrvu Krimu, i da povlači deo svojih snaga odatle.

NATO je saopštio da još nije video znake bilo kakvog smanjivanja ruskih trupa i Ursula fon der Lajen je rekla ako Kremlj izabere nasilje prema Ukrajini da će odgovor biti snažan i ujedinjen.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji je takođe u Strazburu, ocenio je da je nastavak događaja i dalje nepredvidljiv. Borel je rekao da je EU spremna da učestvuje u razgovorima sa Rusijom sa jedne strane ali takođe da odgovori sankcijama ako bude potrebno.

NATO: Rusija nastavlja da gomila trupe blizu Ukrajine

Rusija je nastavila da jača svoje veliko vojno prisustvo kod granica sa Ukrajinom, rekao je danas generalni sekretar NATO konstatujući da „u ovoj fazi“ nema znakova smirivanja tenzija uprkos izjava Moskve.

„Nismo konstatovali nikakvu deeskalaciju na terenu u ovoj fazi. Naprotiv izgleda da Rusija nastavlja da jača svoje vojno prisustvo… Rusija može i dalje da izvrši invaziju na Ukrajinu bez prethodnog upozorenja, kapaciteti su na mestu, sa više od 100.000 vojnika“, rekao je Jens Stoltenberg na početku sastanka sa ministrima odbrane zemalja Alijanse u Briselu.

Ministri odbrane NATO sastaju se da razgovaraju o ruskoj koncentraciji trupa oko Ukrajine koja je podstakla jednu od najvećih bezbednosnih kriza u Evropi u više decenija.

Stoltenberg je rekao da su čuli poruke Moskve o njenoj spremnosti da nastavi diplomatske napore i da su spremni da razgovraraju ali da Rusija treba da „pređe sa reči na dela, da povuče svoje snage i smiri tenzije“.

„Vrlo pažljivo pratimo šta Rusija radi. Konstatovali smo dolazak trupa i teške opreme, zatim povlačenje trupa, ali oprema i kapaciteti ostaju na mestu“, rekao je on.

Želimo da vidimo pravo povlačenje, trajno, ne samo stalno kretanje trupa. Spremni smo da se sastanemo sa Rusijom, ali se spremamo za najgore“, rekao je Stoltenberg.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht potvrdila je da je jačanje ruskih trupa na granici s Ukrajinom i dalje izvor za zabrinutost. Ona je rekla da ima znakova koji daju nadu, ali da je važno izbliza videti da li posle reči slede dela.

(Beta)