Skip to main content

EU postigla važan sporazum o onlajn govoru mržnje i dezinformacijama

Planeta 23. апр 2022.
2 min čitanja

"Dolazi kraj vremenima kada su se velike onlajn platforme ponašale kao da su 'suviše velike da ih bude briga'"

Evropska unija postigla je rano jutros ključni sporazum usmeren na kontrolu govora mržnje, dezinformacija i drugih štetnih onlajn sadržaja koji treba da primora velike tehnološke kompanije da strože nadziru same sebe, olakša korisnicima ukazivanje na probleme i osnaži regulatore da kazne nepoštovanje zakona visokim kaznama.

EU zvaničnici konačno su postigli sporazum u načelu rano jutros oko poslednjih detalja Zakona o digitalnim uslugama (Digital Services Act – DSA) kojim će izmeniti onlajn pravila u 27 zemalja članica i učvrstiti reputaciju Evrope kao vodećeg lidera u obuzdavanju moći društvenih mreža i drugih digitalnih platformi kao što su Fejsbuk, Gugl i Amazon.

„Sa ovim zakonom dolazi kraj vremenima kada su se velike onlajn platforme ponašale kao da su ‘suviše velike da ih bude briga'“, rekao je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton.

Potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager dodala je da se sa tim sporazumom osigurava da platforme odgovaraju za rizike koje njihove usluge mogu da predstavljaju za društvo i građane.

Ovo je treći značajan zakon u EU usmeren ka tehnološkoj industriji, za razliku od SAD gde su lobisti koji predstavljaju interese silicijumske doline u velikoj meri uspeli da drže podalje zakonodavce.

Novi EU propisi čiji je cilj zaštita korisnika interneta i njihovih „osnovnih prava onlajn“ bi trebalo da dovedu do toga da tehnološke kompanije više odgovaraju za sadržaj koji stvaraju korisnici, uvećan algoritmima njihovih platformi.

Breton je rekao da će biti predviđeno mnoštvo kazni da se podrže njihovi zakoni.

Zakon dozvoljava Evropskoj komisiji da nadzire vrlo velike platforme i daje joj mogućnost da uvede efektivne i odvraćajuće sankcije u vrednosti do šest odsto globalnog obrta kompanije, ili čak da zabrani aktivnost unutar jedinstvenog tržišta EU ukoliko se ponavljaju ozbiljna kršenja, rekao je Breton.

Načelni sporazum postigli su Parlament EU i zemlje članice. Te institucije treba zvanično da ga odobre, ali to ne bi trebalo da predstavlja politički problem.

(Beta, foto: Pixabay)