Skip to main content

EU: Nećemo zaboraviti žrtve i zločine Lukašenkovog režima

Planeta 09. avg 2022.
2 min čitanja

"Broj političkih zatvorenika – branilaca ljudskih prava, novinara, sindikalaca, advokata i građana koji kritikuju režim, kojih sada ima više od 1.200, svakodnenvno se povećava"

Evropska unija je pozvala vlasti Belorusije da prekinu saradnju sa Rusijom u ratu protiv Ukrajine, da poštuju ljudska prava i oslobode sve političke zatvorenike, navodeći da neće zaboraviti žrtve režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, objavljenom uoči druge godišnjice održavanja predsedničkih izbora u Belorusiji, 9. avgusta, ističe se da Lukašenko nema demokratski legitimitet i izražava čvrsta podrška demokratskim apsiracijama naroda i njihovim naporima na jačanju poštovanja osnovnih ljudskih prava.

„U februaru ove godine, kada je Rusija pokrenula neisprovociran i neopravdan agresorski rat protiv Ukrajine, Lukašenkov režim je postao saučesnik, protiv volje velike većine beloruskog naroda, dozvoljavajući Rusiji da koristi teritoriju Belorusije za napad na Ukrajinu i dajući Moskvi punu političku i logističku podršku. Režim sada takodje goni Beloruse zbog protivljenja ratu„, navodi se u saopštenju.

Borel je pozvao beloruske vlasti da poštuju principe demokratije i vladavine prava, da poštuju ljudska prava i osnovne slobode i da deluju u skladu s medjunarodnim pravom i svojim obavezama, uključujući prekid saradnje u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Takodje je pozvao Minsk da odmah i bezuslovno oslobodi i rehabilituje sve političke zatvorenike.

„Vlasti u Belorusiji moraju da se uključe u iskren i inkluzivan dijalog sa svim delovima društva koji bi doveo do slobodnih i poštenih izbora sa medjunarodnim posmatračima i u skladu s mednjunarodnim standardima“, naveo je Borel.

U saopštenju se podseća da su 9. avgusta 2020. godine održani „nepošteni predsednički izbori koji su Belorusima uskratili mogućnost da slobodno izaberu sopstvenu budućnost“.

„Od tada režim orkestrira brutalnu represiju koja se stalno pogoršava“, a broj političkih zatvorenika – branilaca ljudskih prava, novinara, sindikalaca, advokata i gradjana koji kritikuju režim, kojih sada ima više od 1.200, svakodnenvno se povećava.

Demokratski aktivisti, dodaje se, označeni su kao „teroristi“ i postali su žrtva kampanja dezinformisanja, zastrašivanja i pretnji smrtnom presudom, a mnogi Belorusi su bili prinudjeni da napuste zemlju kako bi izbegli neopravdano krivično gonjenje.

„Nećemo zaboraviti žrtve Lukašenkovog režima i njegove prošle i sadašnje zločine“, navodi se u saopštenju i dodaje da će EU prikupljati i čuvati dokaze o kršenju ljudskih prava.

EU je od avgusta 2020. godine dala 65 miliona evra pomoći narodu Belorusije – žrtvama represije, civilnom društvu, nezavisnim medijima, ženama, mladima i studentima, malim preduzećima, sektoru zdravstva i kulture.

„Spremni smo da mobilišemo sveobuhvatan plan ekonomske podrške vredan tri milijarde evra kada dodje do demokratske tranzicije u Belorusiji. Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim aspiracijama i prosperitetu beloruskog naroda“, ističe se u saopštenju.

(EURACTIV)