Skip to main content

EU ima plan B ako Orban stavi veto na 50 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Planeta 10. нов 2023.
2 min čitanja

Unija zatražila od pojedinih država članica da se dogovore s Kijevom o vlastitim paketima pomoći koji bi isti iznos efektivno osigurali Ukrajincima

Evropska unija ima „plan B“ u slučaju da Mađarska stavi veto na predloženi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Evropska komisija predlaže prilagodbu zajedničkog sedmogodišnjeg budžeta Eurobloka kako bi mogao postojati paket pomoći za Ukrajinu vrijedan 50 milijardi eura za godine 2024. – 2027. To bi osiguralo daljnju finansijsku podršku Kijevu, budući da trenutno financiranje završava ove godine.

Potreban je jednoglasni pristanak

Lideri EU-a trebali bi glasotu o prijedlogu Komisije na summitu u decembru, a za odobrenje paketa potreban je njihov jednoglasni pristanak. No, na oktobarskom summitu premijeri Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico izjasnili su se protiv te pomoći. Riječ je o nevojnoj pomoći namijenjenoj za održavanje države, penzije, plaće i popravak infrastrukture.

Portal Politico je krajem oktobra pisao kako u Briselu vjeruju da će biti moguće uvjeriti Orbana da odustane od eventualnog veta oslobađanjem dijela evropskih sredstava uskraćenih Mađarskoj zbog sporova oko vladavine prava.

U slučaju da Mađarska stavi veto na predloženu pomoć Ukrajini, Evropska komisija pripremila je način da Kijevu ipak osigura predviđena sredstva.

Kijev će dobiti pomoć EU

Dva neimenovana dužnosnika Unije rekla su za agenciju Reuters da je Unija zatražila od pojedinih država članica da se dogovore s Kijevom o vlastitim paketima pomoći koji bi isti iznos efektivno osigurali Ukrajincima.

„Pitanje novca za Ukrajinu riješit će se na ovaj ili onaj način. Kijev će dobiti pomoć EU-a. Ako Mađarska postane prepreka potrebnom jednoglasju da se to učini kroz budžet EU-a, zemlje članice će pronaći drugi način, na primjer međuvladin sporazuma ili državnih garancija“, rekao je dužnosnik EU koji je želio ostati anoniman.

Dodao je da je alternativno rješenje izazovno, ali da ga imaju ako treba.

Slična situacija već je riješena prošle godine, kada je Orban stavio veto na sličan prijedlog paketa pomoći Ukrajini od 18 milijardi eura.

Nakon višemjesečnih sporova, Mađarska je konačno odobrila paket uz obrazloženje da je uspjela dobiti ustupke od EU. U Briselu se već tada govorilo o mogućnostima zaobilaženja mađarskog veta.

(Klix.ba, Foto: Screenshot webp)