Skip to main content

Erdogan zakazao parlamentarne i predsedničke izbore za 14. maj

Planeta 10. мар 2023.
< 1 min čitanja

Turska opoziciona koalicija je u sredu izabrala zajedničkog kandidata koji će se na predsedničkim izborima suočiti s Erdoganom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan formalno je zakazao parlamentarne i predsedničke izbore za 14. maj, mesec dana pre nego što su planirani.

Turska opoziciona koalicija je u sredu izabrala zajedničkog kandidata koji će se na predsedničkim izborima suočiti s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, na ključnom testu turske demokratije.

Iako je Erdoganov rejting u poslednje vreme oslabio usled ekonomske krize i kritika zbog reakcija vlade na razoran zemljotres, opozicija se suočava sa i dalje velikom lojalnom glasačkom bazom autoritarnog predsednika, njegovom kontrolom medija i institucija, ali i pitanjima o sopstvenom jedinstvu.

Izbori u maju biće kritičan test turske demokratije, ocenjuje Volstrit džurnal, ističući da je Erdogan tokom svoje dvodecenijske vladavine kao premijer i predsednik sproveo reforme kako bi sebe učini najmoćnijim vladarem u veku postojanja moderne turske države.

(Beta)