Skip to main content

Erdoan proglasio pobjedu, Orban, Vučić i Dodik mu među prvima čestitali

Planeta 28. мај 2023.
4 min čitanja

Turska se suočava sa velikom inflacijom, devalvalacijom lire, posljedicama zemljotresa i milionima izbjeglica, više od 3,5 miliona samo iz Sirije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) proglasio je pobjedu ispred sjedišta svoje AK Partije u Istanbulu.

Govoreći s krova autobusa, zahvalio je biračima i rekao da su mu “dali odgovornost da vlada Turskom još pet godina“, unatoč činjenici da nije objavljen konačni, službeni rezultat.

Dvije suparničke novinske agencije, Anka koja se smatra bliska opoziciji i državna Anadolija, objavljivale su nakon zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 28. maja u 17 sati vrlo različite preliminarne rezultate.

Anka je navela da Kiličdarolu vodi s 51 prema 49 posto, i pozivala se na 62 posto “otvorenih glasačkih kutija“.

Anadolija je davala Erdoanu vodstvo od 55 naspram 45 posto, na temelju 67 posto otvorenih glasačkih kutija.

Dakle, to nije postotak prebrojanih glasova, već postotak od ukupno 192.214 glasačkih kutija, a svaka kutija ima drugačiji broj glasova.

Neki čelnici su već čestitali sadašnjem predsjedniku Turske.

Katarski emir Tamim Bin Hamad napisao je na Twitteru:

„Dragi moj brate, čestitam ti na pobjedi i želim ti uspjeh u novom mandatu.“

Mađarski premijer Viktor Orban također je na Twitteru pozdravio „neupitnu“ pobjedu svog saveznika.

Vučić i Dodik čestitali Erdoganu izbornu pobedu na predsedničkim izborima u Turskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras izbornu pobedu predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i poželeo mu uspeh u obavljanju odgovorne dužnosti, dodajući da je Turska važan partner, ne samo u oblasti ekonomskih i bilateralnih odnosa, već i na međunarodnoj političkoj sceni.

Kako je saopštio Vučićev kabinet, predsednik Srbije je rekao da „poverenje naroda sobom nosi najveću odgovornost za svakog državnika, pogotovo kada je stečeno tokom brojnih izazova koje su nam svima donele prethodne teške godine i okolnosti na globalnom planu“.

„Kao pouzdan i ozbiljan partner Turske na Zapadnom Balkanu, Srbija ostaje odlučno opredeljena da posvećeno radi na daljem širenju i jačanju naših odnosa, zasnovanih na uzajamnom razumevanju i uvažavanju, kao i iskrenim prijateljskim vezama sa turskim narodom“, dodao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je večeras Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj.

Dodik je na svom Tviter profilu naveo da je to „istorijska pobeda“ Erdogana.

„Istorijska pobeda. Prvi put u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj. Milioni birača dali su Vam svoj glas, svoje nade i svoje poverenje. Ova odluka birača nije važna samo za Republiku Tursku, već za svet“, naveo je Dodik.

(Beta)

Više od 64 miliona birača ponovo je moglo glasati na predsjedničkim izborima. Izlaznost je manja za četiri posto u odnosu na prije dvije sedmice, prema agenciji Anadolu, što bi bilo oko 84-85 posto.

Biračka mjesta su otvorena u 8:00 sati po lokalnom vremenu, a zatvorena u 17:00 sati.

Više od 400.000 volontera opozicijskih stranaka prijavilo se za nadzor glasačkih kutija tokom glasanja, prebrojavanja i registracije rezultata.

Prvi krug izbora održan je 14. maja, a s obzirom na to da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, dva glavna kandidata, aktuelni predsjednik Erdoan i glavni opozicioni kandidat Kiličdarolu, ušli su u drugi krug izbora.

Za tursku dijasporu glasanje je ranije završeno i milion i po glasova iz inostranstva već je stiglo u Ankaru.

Predsjednik Erdoan poveo je u prvom krugu sa dva i po više miliona glasova ispred opozicionog kandidata Kemala Kiličdarolua, iza kog stoji šest partija.

Rezultati su pokazali svu klimavost predizbornih prognoza, većinom je davana prednost Kiličdarolu, a ispostavilo se da Erdoan zamalo nije postao novi/stari predsjednik i još da je njegova partija, uz ultranacionalističku stranku MHP, ostala najjača u turskom parlamentu.

U međuvremenu, između dva izborna kruga je tadašnji treći predsjednički kandidat Sinan Ogan objavio da će podržati Erdoana, što dugogodišnjem turskom lideru daje prednost u trenutnim prognozama.

Dok Erdoan nudi stabilnost, jakog lidera za jaku Tursku, sloganom „Pravi čovek u pravo vrijeme“, Kiličdarolu je radikalno promijenio strategiju između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora.

Prije prvog kruga obećavao je da će otvoriti vrata raja, a poslije 14. maja kaže, ako pobijedi, zatvorit će vrata pakla. Za sebe kaže da je najveći nacionalista u Turskoj.

Turska se suočava sa velikom inflacijom, devalvalacijom lire, posljedicama zemljotresa i milionima izbjeglica, više od 3,5 miliona samo iz Sirije.

Kiličdarolu želi da ih vrati u zemlje porijekla. Za to je dobio podršku lidera Zafer partije.

A Zafer partija je u okviru ATA saveza bila u prvom krugu iza trećeg kandidata Sinana Ogana, koji je poslije prvog kruga dao podršku predsjedniku Erdoanu, a Ozdag Kiličdaroluu.

Nezavisni kandidat kog je podržao ATA savez, pozvao je birače da glasaju za predsjednika Erdoana u drugom krugu. I njegova politika je antimigrantska.

Spoljna politika bila je važan element u završnici kampanje pred prvi krug izbora. Kiličdarolu se smatra poželjnim kandidatom Zapada, a Erdoan nastoji da vodi balansiranu politiku.

Izbori će odgovoriti na pitanje da li će dugogodišnji lider preuzeti još jedan predsjednički mandat imajući u vidu da je u prvom krugu imao dobar rezultat u odnosu na prognoze. To mu je uspjelo i pored vala inflacije u zemlji i razornog februarskog zemljotresa s velikim brojem žrtava.

Aktuelni turski predsjednik je 14. maja osvojio 49,5 posto, a Kiličdarolu gotovo 45 posto glasova.

Kiličdarolu, koji je najavio da će na kraju pobijediti, pozvao je svoje pristaše da budu strpljivi i optužio Erdoanovu stranku da se upliće u prebrojavanje glasova i da manipulira objavom rezultata.

Erdoan, koji je dobio više glasova u odnosu na predizborne ankete, djelovao je samopouzdan i borben kada se obratio svojim sljedbenicima.

„Imamo 2,6 miliona glasova više od najbližeg suparnika. Očekujemo da će se to još povećati kada rezultati budu službeni i da ćemo biti preko 50 posto glasova, rekao je Erdoan.

Predsjednički izbori odlučit će ne samo ko vodi Tursku, nego i kako se njome upravlja te kuda ide njena privreda usred duboke krize troškova života.

(RSE, foto: Beta-AP)