Skip to main content

EPS i zvanično akcionarsko društvo, radnici zahtevaju poništavanje odluke

Info 18. апр 2023.
2 min čitanja

"Sa 13 milijardi vrednosti preduzeća, pali smo na tri milijarde"

Elektroprivreda Srbije (EPS) je od danas i zvanično akcionarsko društvo, emitovano je ukupno 36,5 miliona akcija, nominalne vrednosti 10.000 dinara po akciji, prenela je TV N1.

Po osnovu promene pravne forme iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, danas je u Centralni registar hartija od vrednosti upisano ukupno 36.510.509 komada akcija EPS-a, nominalne vrednosti 10.000 dinara.

Na osnovu toga, vrednost EPS je 365,1 milijarda dinara, odnosno oko 3,1 milijarda evra.

Akcije su u vlasništvu države.

Završen protest radnika EPS-a , zahtev poništavanje odluke o prelasku u akcionarsko društvo

Protest radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) završen je večeras ispred Radničke česme u centru Lazarevca uzvicima „Ne u A.D!“.

Nekoliko stotina građana i radnika tog preduzeća okupilo se danas u 18 časova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

Okupljeni oko radnog tela „Jedinstvo Kolubara“, zahtevaju poništavanje odluke i stopiranje prelaska EPS-a iz Javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a za tu odluku dali su sedam dana Ministarstvu rudarstva i energetike i Vladi Srbije.

Jedan od inicijatora Goran Perišić rekao je da je radnicima mesto u proizvodnji, a da su ih danas naterali da budu na protestu „isti oni koje radnici finansiraju od svojih članarina“.

„Drugi naš cilj je da se zaustavi bahatost sindikalnih frakcija i da se iz sindikalnih ruku EPS vrati u radničke ruke“, rekao je Perišić.

Naveo je da se prelaskom EPS-a u akcionarsko društvo stiče prvi korak ka privatizaciji.

„Sistemski smo godinama uništavani. Sa 13 milijardi vrednosti preduzeća, pali smo na tri milijarde“, rekao je on.

Naglasio je da EPS mora da ostane i proizvođač i trgovac strujom, a da će radnici Kolubare ostati bez posla, a da će računi za struju biti veći.

Perišić je rekao da radnici nisu bili informisani o tome šta se dešava u preduzeću, kao i da nije bilo javne rasprave o transformaciji EPS-a.

„Ne dozvolimo novi Bor i Majdanpek! Kolubara nema alternativu! Jedan od najvećih krivaca jesu sindikati. Oni ne trea da rade prema ličnim interesima, već treba da štite radnike“, rekao je on.

Radnik preduzeća Kolubara-usluge, Milovan Ćulibršić rekao je da će „ćerke-firme“ EPS-a kao što su Kolubara-usluge u kojima on radi, biti na udaru ukoliko dođe do promene većinskog vlasništva u EPS-u.

„Brinem se da ćemo sutra biti energetski zavisni, da će nam privreda biti pod nametima privatnika koja će prodavati električnu energiju“, rekao je on i dodao da ko nije bio na površinskom kopu „Kolubara“, ne zna kakav radnici težak i odgovoran posao rade.

Naveo je da je ministarka Dubravka Đedović rekla da niko neće ostati bez posla, ali da je to „rečeno i radnicima Bora i Majdanpeka“.
Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Lazar Kričak u pismu pročitanom na protestu naveo je da je cilj transformacije, kako je objasnila vlast, da se uvede profesionalno rukovodstvo.

„Šta je do sada smetalo da se i do sada uvede profesionalno rukovodstvo. Ako bi se uvelo profesionalno rukovodstvo, ne bi mogli da se zapošljavaju rodjaci i prtijski kadar i izvlače pare iz EPS-a“, rekao je Kričak.

Protest su podržale i opozicone partije Demokratska stranka, Dveri, Zavetnici, Socijaldemokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Novi DSS, Narodna stranka i pokret Ne davimo Beograd.

(Beta, Foto: Autonomija)