Skip to main content

EP ukinuo imunitet Marine le Pen

Planeta 02. jul 2013.
< 1 min čitanja

Evropski parlament (EP) ukinuo je imunitet poslanici i lideru francuske desničarske stranke Nacionalni front (FN) Marine le Pen, na zahtjev tužilaštva u Lyonu, koje je želi saslušati u sklopu istrage o „podsticanju rasne mržnje“.

Protiv Le Pen je tužbu podigao Pokret protiv rasizma i za podršku prijateljstvu među narodima (Mrap), zbog njenih javnih istupa 10. decembra 2010. godine, kada je poistovjetila ulične molitve muslimana u francuskim gradovima s okupacijom, prenosi Tanjug.

Kako je javio pariški dnevnik Monde na svojoj internetskoj stranici, poslanici u EP-u su ukinuli imunitet njihovoj kolegici Le Pen, prihvativši preporuku sudske komisije EP-a.

Ta komisija je, također, ustanovila da navodi Le Pen, izneseni tokom kampanje na izborima za predsjednika Nacionalnog fronta 2010. godine, nisu u „direktnoj i evidentnoj“ vezi s njenim aktivnostima u EP-u.

Nije iznenađena

Kako navodi pariški list, Le Pen ne iznenađuje odluka o ukidanju imuniteta.

„Da, to će se dogoditi zato što sam ja disidentkinja… za ukidanje mog imuniteta glasat će moji politički protivnici iz Unije narodnog pokreta (UMP). To mi ne predstavlja nikakav problem“, prokomentirala je ona.

Le Pen je ocijenila da se njena greška ogleda u tome da se „usudila kazati ono što misle svi Francuzi“.

„Ulične molitve, za koje tvrdim da nastavljaju dešavati na francuskoj teritoriji, predstavljaju okupaciju“, dodala je ona.

Predsjednica FN-a, koja je prvi put postala poslanica EP-a 2004. godine, ocijenila je i da je ukidanje njenog imuniteta u toj instituciji „pokušaj da se zastraši“.

Kako podsjeća Monde, njen otac i bivši lider FN Jean-Marie le Pen također je 1998. godine ostao bez imuniteta dok je bio poslanik u EP-a, nakon što je izjavio da su gasne komore u nacističkim koncentracionim logorima „samo jedan detalj u historiji o Drugom svjetskom ratu“.

(Al Jazeera)