Skip to main content

EP pozvao na unošenje zaštite abortusa u Povelju EU o osnovnim pravima

Planeta 08. jul 2022.
< 1 min čitanja

"Strahovanje da bi pokreti protiv abortusa mogli da se prošire u Evropi"

Evropski parlament ubedljivom većinom osudio je ukidanje ustavne zaštite abortusa u SAD i pozvao na unošenje takve mere zaštite u Povelju EU o osnovnim pravima.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče rezoluciju sa 324 glasa za i 155 protiv, uz 38 uzdržanih, odražavajući gnev u mnogim članicama EU otkako je Vrhovni sud SAD 24. juna doneo spornu odluku.

Rezolucijom se članice unije pozivaju da u Povelju EU o osnovnim pravima dodaju da “svako ima pravo na bezbedan i legalan abortus”.

Status abortusa u državama EU određuju nacionalni zakoni. Abortus je legalan i praktikuje se bez mnogo političkog protivljenja u mnogim zemljama članicama Unije, dok je zabranjen na Malti i ograničen u Poljskoj.

U rezoluciji se pominje nedavni slučaj na Malti, gde je američka turistkinja imala nepotpun pobačaj, ali zbog zabrane abortusa nije moglo da joj bude uklonjeno fetalno tkivo iako joj je život bio u opasnosti. Navodi se i da je protiv aktivistkinje za ljudska prava podignuta optužnica u Poljskoj zbog obezbeđivanja pilule za abortus.

Evroposlanici u rezoluciji izražavaju zabrinutost zbog mogućeg rasta priliva novca za finansiranje grupa koje su za zabranu abortusa, posle odluke Vrhovnog suda SAD.

Izražavajući strahovanje da bi pokreti protiv abortusa mogli da se prošire u Evropi, neki članovi EP su rekli da je usvajanje mera zaštite potrebno u celoj EU.

Uprkos usvajanju rezolucije u EP, ne očekuje se da će ona imati momentalni uticaj na zakone o abortusu u EU.

(Beta, foto: N1)