Skip to main content

EP izglasao da se Moldaviji da status kandidata za članstvo u EU

Planeta 05. мај 2022.
3 min čitanja

"EU mora da spreči Rusiju da proširi svoj rat na Moldaviju"

U kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta izglasali su većinom glasova da se Moldaviji da status kandidata za članstvo u EU.

Sada je lopta u dvorištu država članica da Moldaviji daju taj status na samitu u junu. U narednim godinama moramo pomoći Moldaviji u reformama koje su joj potrebne da bi se na kraju pridružila Evropskoj uniji, navodi se.

„Evropski parlament je upravo velikom većinom glasao da se Moldaviji da stgatus kandidata za članstvo u EU“, pohvalio se na Tviteru holandski evroparlamentarac Tis Reuten.

EU mora da spreči Rusiju da proširi svoj rat na Moldaviju, smatra Reuten.

„Poslednjih dana eskalirali su ruski sajber napadi, dezinformacije i operacije pod “lažnom zastavom” protiv Moldavije. Jasno je da Rusija pokušava da destabilizuje Moldaviju. Kremlj se plaši demokratizacije bivših sovjetskih država. Čini se da zato Putin sada pokušava da uvuče Moldaviju u svoj strašni rat protiv Ukrajine.

Ne smemo dozvoliti da se to desi. Danas stoga pozivamo Savet i države članice da Moldaviji pruže odbrambenu podršku što je pre moguće“, naveo je holandski evroparlamentarac na europa.pvda.nl.

Podsetimo, Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je jutros godišnji izveštaj o sprovođenju sporazuma o pridruživanju EU sa Moldavijom, sa 65 glasova za, 5 protiv i 3 uzdržana.

U kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju EU da pruži veću stratešku podršku Moldaviji nakon njene prijave za članstvo u EU

Pored pogoršanja bezbednosnog pejzaža, u izveštaju se priznaje da je ruski rat protiv Ukrajine nesrazmerno uticao na susednu Moldaviju. Na njenu privredu su uticale izgubljene mogućnosti za uvoz i izvoz i brzo rastuće cene energije. Moldavija je takođe primila najveći broj ukrajinskih izbeglica po glavi stanovnika u bilo kojoj zemlji, stavljajući njene javne službe pod ogroman pritisak.

Pokrenuta ruskom invazijom, zvanična prijava Moldavije za pridruživanje Evropskoj uniji od 3. marta pozdravljena je od strane poslanika, jer “potvrđuje evropski put zemlje“.

Oni pozivaju institucije EU da rade na davanju statusa kandidata za članstvo u EU Moldaviji, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, u skladu sa članom 49 UEU i “na osnovu zasluga“. U međuvremenu, Evropska unija i Moldavija treba da nastave rad na integraciji zemlje u jedinstveno tržište EU.

Evropska komisija, sa svoje strane, mora pomoći Moldaviji u pripremi kredibilne pretpristupne strategije za članstvo u EU. Poslanici Evropskog parlamenta takođe ističu potrebu za većom strateškom podrškom EU Moldaviji, na primer uspostavljanjem nove Grupe za podršku Komisije za ovu zemlju, slična postojećoj za Ukrajinu.

U izveštaju se dalje naglašava da prijave Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU otvaraju novo poglavlje u njihovim evropskim integracijama, koje bi trebalo da karakterišu pojačani napori za sprovođenje postojećih sporazuma o pridruživanju i dubokih i sveobuhvatnih zona slobodne trgovine.

Pozdravljajući početni napredak ambicioznog reformskog programa aktuelne vlade, poslanici Evropskog parlamenta snažno ohrabruju moldavske vlasti da rade na nepovratnom usklađivanju zemlje sa EU. Ovo uključuje unapređenje reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava, kao i borbu protiv korupcije i oligarhijskih struktura.

U tekstu se takođe naglašava potreba da vlada nastavi da poboljšava živote i životni standard građana Moldavije, kako bi sprečila tekući “odliv mozgova“ i vratila poverenje ljudi u državne institucije.

Konačno, poslanici Evropskog parlamenta izražavaju zabrinutost u vezi sa izjavom vlasti u okupiranom pridnjestrovskom regionu Moldavije od 3. marta 2022. kojom je ponovo upućen poziv na međunarodno priznanje takozvane nezavisnosti Pridnjestrovlja. Oni ponavljaju svoju podršku sveobuhvatnom i mirnom rešenju sukoba u Pridnjestrovlju, zasnovanom na suverenitetu i teritorijalnom integritetu Moldavije.

„Republika Moldavija se već jasno opredelila za evropski put i evropske vrednosti i ponovo je potvrdila svoje izbore sada u vremenima rata i teškoća. Stoga je geopolitički prioritet da se Republici Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU i konsoliduje demokratija u našem istočnom susedstvu“, rekao je izvestilac Dragoš Tudorače (Obnovimo Evropu, Rumunija).

(Danas, foto: Pixabay)