Skip to main content

EKS: Evropa sve bliža pravednijim minimalnim zaradama

Planeta 09. jun 2022.
< 1 min čitanja

Evropa je korak bliže obezbeđivanju pravednije plate za zaposlene, nakon privremenog sporazuma o Direktivi o adekvatnim minimalnim zaradama koji su postigli pregovarači iz Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i Evropske komisije, saopšteno je iz centrale Evropske konfederacije sindikata (EKS) u Briselu.

Kako ocenjuje EKS, postoje dodatne prepreke koje direktiva treba da ukloni, a mnogo toga zavisi od sastanka nacionalnih ministara zapošljavanja koji će se održati narednog petka, kao i od plenarne sednice Evropskog parlamenta, preneo je portal Nezavisnost.org.

Zamenica generalnog sekretara EKS Ester Linč je izjavila da će Direktiva pozitivno uticati na milione radnika i istakla da radnici širom Evrope zaslužuju poštenu platu koja obezbeđuje barem pristojan životni standard i da bi ovaj sporazum mogao da promeni pravila igre za milione zaposlenih koje pogađaju rastući troškovi života.

“Ukoliko bude usvojena i pravilno sprovedena, ova direktiva ne samo da će doprineti pravdenijim minimalnim zaradama, već će zaštititi i promovisati kolektivno pregovaranje kao najbolje rešenje za pravednu platu širom Evrope”, ocenila je Linč.

Ona je čestitala pregovaračima na važnom poslu i ukazala da je ključno da na predstojećim sastancima nacionalni ministri i poslanici Evropskog parlamenta podrže Direktivu, kako bi zaposleni što pre osetili korist.

To bi vratilo socijalnu Evropu na pravi put nakon decenije štednje, osiguravajući da se naša ekonomija zasniva na visokim platama i pravima, a ne na siromaštvu i nesigurnosti”, ocenila je Ester Linč.

(Beta, Foto: Flickr)