Skip to main content

Eko straža: Opasno povećane koncentracije sumpor dioksida u Novom Sadu

Info 26. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Organizacija Eko straža Novi Sad objavila je da su u Novom Sadu proteklih dana zabeležene zabrinjavajuće visoke koncentracije sumpor dioksida.

Oni su naveli da su koncentracije sumpor dioksida prekjuče ujutro u Novom Sadu dostigle i do 3.500 miligrama po kubnom metru, a Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvalitetima vazduha reguliše da je maksimalna dozvoljena koncentracija 500 miligrama po kubnom metru.

“Reč je o koncentracijama koje su opasne po zdravlje i život građana i nadležne institucije su dužne da o tome obaveste javnost”, poručili su iz Eko straže preko svoje stranice na Fejsbuku.

Eko straža je uputila zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novosadsko toplani, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, Elektroprivredi Srbije, Agenciji za zaštitu životne sredine,

“Ono što nas nije šokiralo je izostanak bilo kakve reakcije nadležnih na tako visoke koncentracije jer je ignorisanje problema od strane nadležnih nažalost uobičajena praksa u Srbiji”, navela je Eko straža.

Sumpor dioksid nastaje sagorevanjem sumpora koji je sastavni deo naftnih derivata, uglja, gasa, metalnih ruda, a emituje se u procesia prerade nafte u rafinerijama i u fabrikama za proizvodnju cementa.

(Autonomija)