Skip to main content

EK: Mađarska različitim cenama goriva diskriminiše građane drugih zemalja EU

Planeta 10. jun 2022.
2 min čitanja

Portparolka Evropske komisije (EK) Sonja Gospodinova izjavila je u petak, 10. juna, da Mađarska diskriminiše građane drugih zemalja EU, jer gorivo po sniženim cenama prodaje samo vlasnicima vozila sa mađarskim registarskim tablicama, dok drugi moraju da plate tržišnu cenu. Ona je navela da je EK dobila žalbe od građana EU koji su se na pumpama u Mađarskoj suočili sa „diskriminatornim cenama“.

Gospodinova je rekla da takva politika Mađarske može da naruši regulatorne okvire za zajedničko tržište EU.

„Ovo nije trenutak za jednostrane poteze na nacionalnom nivou i za uvođenje diskriminatornih mera i tretmana prema građanima EU“, izjavila je Gospodinova.

Mađarska vlada je saopštila da je ograničenje cena osmišljeno da zaštiti potrošače od rastućih troškova energije izazvanih visokom inflacijom i tekućim ratom u susednoj Ukrajini. Dodaje da je ograničenje s popustom samo za mađarska vozila neophodno kako bi se sprečila trgovina gorivom i njegova nestašica.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton poslao je ranije ove nedelje pismo mađarskim vlastima, u kojem od njih zahteva da suspenduju odluku dok ne bude urađena procena da li je ona u skladu sa regulativom EU.

Vlada Mađarske objavila je u maju da će samo vozila sa mađarskim registarskim tablicama moći da kupe benzin i dizel gorivo po sniženoj ceni od 480 forinti (1,3 evra), što je i do 60 odsto niže od cene koje moraju da plate vlasnici automobila sa stranim tablicama.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je u petak da se EU protivi diskriminaciji prema nacionalnosti u vreme mira, ali i da „vanredne situacije zahtevaju vanredne mere“.

„I u takvom slučaju je takođe dozvoljeno, a mislim da je čak i obavezno, odstupiti od opštih pravila,“ dodao je je Orban.

Gospodinova je istakla da Mađarska ne može da koristi rat u Ukrajini kao „opravdanje za diskriminaciju građana, indirektno zasnovanoj na njihovoj nacionalnosti“.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)