Skip to main content

Dva scenarija Putinovog kraja

Planeta 11. sep 2022.
3 min čitanja

Predsjednik Rusije je sve riskirao započevši svoj rat protiv Ukrajine. Postaje evidentno da Putinov režim, koji se oslanjao na vojne pobjede u Čečeniji, Gruziji, okupaciju Krima i imidž nepobjedivosti i snage ruske vojske, možda neće preživjeti poraz na ukrajinskom frontu. Putin neće moći da odgovornost za neuspjeli rat prebaci na vojnu komandu jer je takozvana “specijalna operacija” u Ukrajini, kako je on naziva, isključivo njegova odluka i to svi razumiju.

Prvi znak bio je jučerašnji poziv lokalnih poslanika u Sankt Peterburgu, drugog grada po večilini u Rusiji, da optuže Putina za veleizdaju. U četvrtak, 8. septembra, Vijeće opštine Smolninskoye u Sankt Peterburgu pozvalo je Državnu dumu, najviše zakonodavno tijelo Rusije, da podnese optužnicu protiv Putina zbog veleizdaje.

Apel protiv Putina

Apel je na Tviteru objavio poslanik Dmitrij Paljuga. U njemu se navodi da se u ratu protiv Ukrajine uništavaju “borbeno spremne jedinice” ruske vojske, a “mladi vojno sposobni” građani Rusije umiru i postaju invalidi.

Osim toga, ruska ekonomija pati, a sa Švedskom i Finskom koje su se prijavile za članstvo u NATO-u, to znači da će se granica Rusije sa zemljama NATO-a više nego udvostručiti. Poslanici su istakli da je deklarisani cilj „demilitarizacije Ukrajine“ imao suprotan efekat.

“Ukrajina je dobila savremenu vojnu opremu i sredstva u iznosu od 38 milijardi dolara. To je više od vojnog budžeta Poljske i Kanade”, navodi se u izvještaju.

Ovi poslanici smatraju da Putinova odluka da napadne Ukrajinu šteti bezbjednosti Rusije i njenih građana.

“S tim u vezi, tražimo od vas, kao poslanika Državne dume, da date predlog za podizanje optužnice za izdaju protiv predsjednika Ruske Federacije kako bi se on smijenio s funkcije”, naveli su poslanici.

Ruskim zvaničnicima postaje očigledna ludost odluke da se započne rat u Ukrajini. Ako se ukrajinski uspjesi na frontu nastave, onda će Putin izgubiti popularnost i podršku među predstavnicima bloka moći na koje se oslanjao kao i među ruskim stanovništvom.

Urušavanje Putinovog kulta

Kult ličnosti i super mačo imidž koji je gajio će na kraju odigrati okrutnu šalu sa Putinom i dovesti do njegovog pada.

Kult ličnosti nije nova pojava u ruskoj istoriji. Putinov imidž nije samo sa tradicionalnom sovjetskom figurom „oca nacije” već i sa idejom nepobjedivog mačoa koji plaši cio zapadni svijet. Sramotan poraz u Ukrajini, koji je Putin planirao da osvoji za tri dana, uništiće Putinov mukotrpno građen imidž veličine.

Istorijska paralela rata u Ukrajini sa rusko-japanskim ratom 1904-1905 postaje sve očiglednija – političke posljedice ovog rata zasjenile su vojni značaj Rusije.
Za Rusko carstvo poraz u ovom lokalnom sukobu sa Japanom nije bio samo bolan šamar, već dokaz neefikasnosti cjelokupnog državnog sistema.

Carska armija, lišena ofanzivnog entuzijazma i predvođena osrednjom vojnom komandom koja nije poznavala moderno stanje vojnih stvari i nije bila spremna za borbu, propala je u borbi protiv japanske vojske gurnuta šovinističkom propagandom. Poteškoće koje su nastale zbog rata s Japanom izazvale su revoluciju 1905. godine, a poraz u ratu doprinio je njenom širenju.

Revolucija je počela 21. januara 1905. u Sankt Peterburgu. Porazi ruske vojske nisu bili glavni razlog revolucionarnog uspona. Međutim, neuspjesi koji su odnijeli živote hiljada vojnika i mornara doprinijeli su revolucionarnom raspoloženju, koje se proširilo sa civilnog stanovništva na oružane snage koje se nalaze u evropskom dijelu Rusije.

Još uvijek je rizično predvidjeti da li će poraz u ratu s Ukrajinom dovesti do revolucije u Rusiji. Ipak, jedna stvar je očigledna; Putinu će biti teško da vlast zadrži.

Dva moguća scenarija

Postoje dva moguća scenarija kako će se događaji okrenuti ako Rusija bude poražena u ratu protiv Ukrajine.

Prvi scenario je vojni udar. Već sada je jasno da će Putin u slučaju da Rusija izgubi pokušati da odgovornost prebaciti na bezbjednosne snage i komandu vojske – a ova druga neće biti zadovoljna time. Postoje svi preduslovi za vojni udar u Rusiji i prelaska moći iz Putinovih ruku u vojnu grupu.

Drugi scenario je da će Putin ipak uspjeti da ostane na vlasti. Međutim, nezadovoljstvo njegovom vladavinom će se povećati, što će dovesti do rasta partizanskog pokreta i mogućih političkih ubistava. Nedavno ubistvo ćerke Aleksandra Dugina, Putinovog propagandiste i saveznika, prvi je znak pokreta otpora u nastajanju u Rusiji. Prije ili kasnije, društveno nezadovoljstvo će dovesti do promjene vlasti silom.

Zapravo, objavom rata Ukrajini, Putin je možda potpisao vlastitu kaznu. Teško je reći da li diktator shvata svoju grešku – možda su mnoge godine na vlasti pomutile Putinov um i njegovu percepciju stvarnosti. U svakom slučaju, prekasno je da se povuče.

(Aleksandra Klitina, Kyiv Post / Antena M, Foto: Beta-AP)