Skip to main content

Đukić: Poljoprivreda mora da se spremi za EU

Autonomija 15. апр 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) Đorđe Đukić rekao je danas da će ta stranka, posle izbora, insistirati na sprovođenju mera čiji je cilj da se domaća poljoprivreda što bolje pripremi za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU).
Predstavljajući u Novom Sadu program LDP-a za razvoj poljoprivrede, Đukić je rekao da treba prilagoditi proizvodne kapacitete navikama potrošača u evropskim zemljama, kao i da država mora da stimuliše poljoprivredne proizvode koji se nalaze na kvotama u EU.
On je naveo da će LDP insistirati na povraćaju zemljišta poljoprivrednicima, obnovi sistema za navodnjavanje, stimulaciji proizvodnje za izvoz.
Među prioritetima će biti i pomoć države kod kupovine mehanizacije i pomoć prilikom formiranja udruženja zemljoradnika, naveo je Đukić.
Ocenio je da je poljoprivreda osnova vojvođanske privrede, ali da bi, ukoliko se ne preduzmu određene mere, „u budućnosti mogla da postane i osnovni problem“.
„Kanal Dunav-Tisa-Dunav je svojevremeno bio pojedinačno najveća investicija u SFRJ, a danas služi za navodnjavanje jedva tri odsto obradivog zemljišta u Vojvodini“, rekao je đukić.
On je dodao da bi se revitalizacijom sistema za navodnjavanje u narednih pet godina procenat obradivih površina pod zalivnim sistemima mogao povećati na 20 odsto.

(Beta)