Skip to main content

Dubravka Valić Nedeljković: Nikad gora situacija u medijima u regionu

Info 15. sep 2018.
2 min čitanja

Profesorica žurnalistike sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković ocenila je danas da mediji u regionu nikada nisu bili u nezavidnijoj situaciji nego danas.

“Čini mi se da nikada mediji u regionu nisu bili u nezavidnijoj situaciji nego danas. Latentna i implicitna cenzura je na izuzetno velikom nivou”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković na promociji zbornika naučnih radova “Mediji Balkana”.

Taj zbornik objavio je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u čast Dubravke Valić Nedeljković, koja odlazi u penziju u Novom Sadu, ali će nastaviti da drži nastavu na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Ona je kritikovala i novinare jer su, kako je ocenila, izgubili odgovornost za posao kojim se bave.

“Novinari su prestali da razmišljaju o tome da njihov glas predstavlja direktan uticaj na javnost. Dosta pričaju o svojim pravima, ali nedovoljno o sopstvenoj odgovornosti. Bojim se da je novinarstvo izgubilo čast, i to me profesionalno i lično pogađa”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković, koja se pre akademske karijere bavila novinarstvom na Radiju Novi Sad.

Dodala je da ima veru u studente i u mlade ljude koji žele da menjaju postojeće veoma loše stanje u novinarstvu i kao primer navela Pokret Podrži RTV, koji su pokrenuli mladi novinari sa Radio-televizije Vojvodine (RTV) kako bi pokušali da odbrane javni servis od političkih pritisaka.

“Oni nisu hteli da učestvuju u strašnoj politizaciji javnog servisa koja se desila u maju 2016. godine i možemo biti ponosni na njih”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Profesor novinarstva sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski ocenio je da u Srbiji u medijskim zakonima može da piše “šta god hoćete”, ali to u praksi potom ne može da se vidi.

“Paradoksalno je da posle svih istorijskih perioda kroz koje smo prošli na ovim prostorima, a koji nisu bili naklonjeni medijima, danas je u bazičnim elementima situacija još gora. Ja se pitam kako uopšte neka tačna vest da stigne do publike, pošto su različiti partikularni interesi daleko iznad javnog interesa”, rekao je Veljanovski.

Na promociji su govorili i Nataša Ružić sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici i šef Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Pralica.

Promocija zbornika održana je u okviru dvodnevne Međunarodne naučne konferencije “Mostovi medijskog obrazovanja”, koja je okupila 32 učesnika iz 13 zemalja.

(Autonomija)