Skip to main content

Duboka neslaganja na samitu G20 između Istoka i Zapada

Planeta 08. jul 2022.
2 min čitanja

"Siromašne i zemlje u razvoju suočavaju sa nestašicom goriva i žitarica, uslijed rata u Ukrajini"

Ministri vanjskih poslova članica Grupe 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20) na Baliju su pokazali duboka neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posljedicama tog sukoba.

Na sastanku, na kojem su se američki državni sekretar Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov prvi put našli u istoj prostoriji od početka ruske invazije na Ukrajinu, domaćin skupa Indonezija uputila je emotivni apel za jedinstvo i za okončanje tog rata.

Indonežanska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi pozvala je okupljene, među kojima je bio i šef kineske diplomatije Wang Yi, da prevaziđu nepovjerenje zarad planete suočene sa višestrukim izazovima, od pandemije korona virusa preko klimatskih promjena do rata u Ukrajini.

Ona je navela da se siromašne i zemlje u razvoju suočavaju sa nestašicom goriva i žitarica, uslijed rata u Ukrajini, i dodala da G20 ima odgovornost da se ozbiljnije pozabavi tim pitanjem.

Uprkos tome, na skupu je djelovalo da je nemoguće postići konsenzus, u vrijeme dubokih podjela između Istoka i Zapada, gdje su Kina i Rusija na jednoj, a SAD i Evropa na drugoj strani.

Lavrov napustio salu

Lavrov i Blinken nisu pokazali nikakvo interesovanje jedan za drugog i nisu planirali da se sastanu, navodi AP.

Lavrov, koji je odmah poslije govora napustio salu, a ubrzo i skup, rekao je da nisu Rusi ti “koji su prekinuli sve kontakte, već SAD”.

“To je sve što mogu da kažem. I ne trčimo ni za kim ko predlaže sastanke. Ako ne žele da pričaju, to je njihov izbor”, naveo je šef ruske diplomatije.

Blinken je ubrzo nakon toga direktno optužio Moskvu da blokira milione tona žita u ukrajinskim lukama i da time izaziva nestašice hrane u velikim dijelovima svijeta, rekao je prisutni zapadni diplomata.

“Poruka ruskim kolegama: Ukrajina nije vaša zemlja. Njeno žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebalo bi da dozvolite izlazak žita”, kazao je Blinken.

Američki zvaničnici navode da bi centralno pitanje sastanka na Baliju trebalo da budu poremećaji snabdijevanja hranom i energijom u svijetu, izazvani ruskim ratom u Ukrajini.

Prije nego što je napustio sastanak, Lavrov je dva puta izašao iz sale, kada je govorila šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock i neposredno prije govora ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, naveo je zapadni diplomata.

Dok se Lavrov rukovao sa Marsudi na početku sastanka čuli su se povici “Kada ćete zaustaviti rat” i “Zašto ne zaustavite rat”.

Poruka Zelenskog

Jedan od ciljeva današnjeg sastanka bio je postavljanje temelja za samit G20 čiji će Indonezija biti domaćin u novembru.

Rusija je i dalje članica G20 uprkos sankcijama koje joj je Zapad uveo zbog rata u Ukrajini, ali su SAD i njihovi saveznici najavili da će bojkotovati samit u novembru ako ruski predsjednik Vladimir Putin bude pozvan.

Ukrajina nije članica, ali je njen predsjednik Volodimir Zelenski pozvan da prisustvuje novembarskom samitu. Zelenski je rekao da neće doći ako rat do tada ne bude završen.

Ministarski sastanak G20 počeo je svega nekoliko sati pošto je britanski premijer Boris Johnson podnio ostavku, zbog čega je šefica britanske diplomatije Liz Truss napustila skup, a tokom skupa je teško ranjen bivši japanski premijer Shinzo Abe koji je kasnije podlegao povredama.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija. One imaju udio od 80 posto u ekonomskoj proizvodnji u svijetu i oko dvije trećine svjetske populacije.

(Al Jazeera/agencije)