Skip to main content

DSHV: Obnova pravoslavne crkve i Srpskog doma u Vukovaru dokaz da hrvatska vlada nije ustaška

Info 17. окт 2022.
< 1 min čitanja

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je danas činjenicu da su obnovljeni pravoslavna crkva Svetog Nikole Srpski dom u Vukovaru i ocenio da sve to “direktno demantuje lažnu i neutemeljenu oznaku hrvatske vlade kao ustaške”.

“Ove događaje razumevamo kao krunu brojnih uključivih politika koje Vlada Hrvatske kreira i sprovodi spram pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj. Sve to direktno demantuje lažnu i neutemeljenu oznaku hrvatske Vlade kao ‘ustaške’“, naveo je DSHV u saopštenju za javnost.

Dodali su da očekuju od vlasti u Srbiji da dosegnu isti nivo uključive politike i beneficija za Hrvate u Srbiji.

“To znači da – kao i Srbi u Vukovaru, Vukovarsko-sremskoj županiji i drugim županijama te u Vladi Hrvatske – budu deo vlasti, da učestvuju u procesima donošenja odluka, da budu pitani za potrebe, da im se državne politike ne mešaju u identitetski prostor s otkidanjem Bunjevaca, da prestanu biti objekti negativnih označavanja, da se nakon 10 godina napokon počne sa zapošljavanjem u javnom sektoru“, naveo je DSHV.

Dodali su da je ponovna poseta patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija Hrvatskoj, kao i razlozi njegovog dolaska, probudila nadu među Hrvatima u Srbiji da on može doprineti tome da i poglavar Katoličke crkve papa Franjo poseti Srbiju.

(Autonomija)