Skip to main content

DS zahteva da se žrtvama Oluje prizna status civilnih žrtava rata

Info 04. авг 2022.
< 1 min čitanja

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas da se žrtvama vojno-policijske akcije „Oluja“ prizna status civilnih žrtava rata.

DS je u saopštenju naveo da se pravda za žrtve mora naći prvenstveno pred sudovima, za šta je neophodna bliska i dobra saradnja tužilaštva u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i politička volja da se ratni zločinci nadju, kako navode, tamo gde im je i mesto – iza rešetaka.

„O žrtvama Oluje se govori skoro isključivo početkom avgusta, zapaljivom retorikom kojom se diže tenzija i širi netrpeljivost, a ti isti predstavnici vlasti za sve ove godine nisu se potrudili čak ni toliko da izmene zakonsko rešenje i tako im priznaju status žrtve. To se mora i može promeniti veoma brzo“, dodali su u saopštenju.

Demokratska stranka navodi i da sudbine žrtava ne smeju biti korišćene za podgrevanje tenzija u regionu, relativizaciju činjenica i prekrajanje istorije što je, kako tvrde, često u prethodnim godinama bio slučaj.

„Javni prostor mora biti korišćen za izražavanje saučešća i saosećanje sa žrtvama, negovanje kulture sećanja i istinsku izgradnju mira među narodima. Izmena zakona i priznavanje statusa civilnih žrtava rata prvi je korak u tom pravcu“, navela je DS.

(Beta, Foto: Pixabay)