Skip to main content

DS: Vlada Vojvodine da pomogne poljoprivrednicima

Info 01. дец 2022.
< 1 min čitanja

"Da li će biti primenjene adekvatne mere poput onih koje preduzimaju poslovne banke, odnosno da li će 'odložiti otplatu glavnice kredita na period do 12 meseci'"

Resorni odbor Demokratske stranke za poljoprivredu pozvao je danas predstavnike Pokrajinske Vlade da pomognu poljoprivrednicima da prežive krizu izazvanu sušom, odlaganjem poreskih i drugih finansijskih obaveza.

Kako je saopšteno, danas su najviše ugroženi stočari i njihova proizvodnja, prevashodno zbog toga što nijedna lokalna samouprava nije proglasila elementarnu nepogodu zbog suše.

„Da li će Pokrajinska vlada preko svojih finansijskih institucija – Razvojnog fonda AP Vojvodine, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Fonda za razvoj poljoprivrede – podržati poljoprivredne proizvođače koji koriste kreditne linije kod njih„, navode iz DS-a.

Pitaju i da li će biti primenjene adekvatne mere poput onih koje preduzimaju poslovne banke, odnosno da li će „odložiti otplatu glavnice kredita na period do 12 meseci“?

U DS-u smatraju da sve zavisi od političke volje vlasti u Pokrajini i podsećaju da je Narodna banka Srbije još 6. oktobra donela potrebne odluke koje omogućavaju moratorijum na poljoprivredne kredite i lizing kod poslovnih banaka i davalaca lizinga na period do 12 meseci.

(Autonomija)