Skip to main content

DS traži hitnu smenu Milorada Grčića sa mesta direktora EPS-a

Info 19. нов 2021.
< 1 min čitanja

Resorni odbor za energetiku Demokratske stranke zatražio je danas smenu vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića sa obrazloženjem da nestručno rukovodi tim preduzećem, čime se ugrožava životna sredina i zdravlje građana.

Ta stranka je u saopštenju navela da se rukovodstva EPS-a, na čelu sa Grčićem „koji je već četiri godine nezakonito na mestu v.d. direktora“ bahato ponaša, i da se „neodgovorno rukovođenje, neznanje, oholost i bezakonje više i ne kriju“.

Nesposobnost da se obezbedi kvalitetan ugalj za termoelektrane i toplane dovela je do nesagledivih posledica i ozbiljno je ugrozila zdravlje građana. Tone i tone nafte i mazuta se sagorevaju ne bi li podigli toplotnu vrednost isporučenog uglja, čime se nesavesno i direktno ugrožavaju ljudski životi“, ističe se u saopštenju DS-a.

Navedeno je da su stanovnici Lazarevca, Lajkovca, Uba, Barajeva, Obrenovca, ali i Valjeva, Aranđelovca, Pećinaca, Surčina, Novog Beograda i Zemuna danima izloženi ogromnoj količini opasnih materija.

DS je podsetila da je upozoravala da nema dovoljno otkrivenog uglja, da se selektivni rad na odvajanju jalovine u međuslojevima uglja ne obavlja na kvalitetan i potreban način, i da uglja neće biti ni za široku potrošnju, ni za elektrane, i da je neophodno reagovati što pre kako bi se izbegla kriza.

„Zahtevamo hitnu smenu Milorada Grčića i zapošljavanje stručnih ljudi koji nisu opterećeni politikom i zahtevima Srpske napredne stranke, kako bi se energetski sistem sačuvao, a stanovništvo spasilo i trovanja i nastupajuće zime“, navodi se u saopštenju DS-a.

(Beta)