Skip to main content

DS pozvao vlast u Subotici da odmah uskrati prostorije Fondaciji kapetan Dragan

Lokalne samouprave 25. avg 2021.
3 min čitanja

Član Izvršnog odbora Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević pozvao je danas gradsku vlast u Subotici da odmah uskrati nedavno otvorenu prostoriju Fondacije kapetan Dragan, kao i nadležno tužilaštvo da pokrene krivične prijave u ovom slučaju, da se Subotici, kako je rekao, „skine ono što nije ni zaslužila – jedan sraman pečat nečoveštva“.

„Veza SNS-a i Fondacije kapetana Dragana jasno je vidljiva na primeru i činjenici da je grad Subotica toj fondaciji dao luksuzno opremljene prostorije u ovom gradu, a da Subotica to nije zaslužila. To se ovde nije dešavalo ni devedesetih godina, pa zašto sada napredna vlast vraća Suboticu u to vreme“, navodi Milivojević.

Kako kaže, ne razume koalicione partnere Srpske napredne stranke, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) i druge pripadnike nacionalnih manjina – „zašto ovo tolerišu“.

Ovde je reč o dostojanstvu ovog grada i dostojanstvu ovih ljudi. Ne možete da živite u gradu, a da vam komšija bude Fondacija kapetan Dragan koja deli majice sa likom ubice Zorana Đinđića“, upozorava Milivojević.

On je kazao da se daljinski upravljač za upravljanje avetima prošlosti, što je osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan otvorio prostorije u Subotici, nalazi u rukama Aleksandra Vučića.

On je poručio subotičkoj vlasti i da „Srbijom neće upravljati onaj ko ima jači snajper, ni onaj ko ima dužu devetku sa prigušivačem iz Kosovske Mitrovice, ni onaj ko ima veći mlin za meso iz Ritopeka, nego da će Srbijom upravljati onaj ko ume i hoće da iskorači pred zlo i da mu se suprotstavi“.

Prema njegovim rečima, sada kada su građani zahvaljujući naporima međunarodnih i internacionalnih službi bezbednosti suočeni sa činjenicom da je vrh ove države sarađivao sa klanom Veljka Belivuka i kada je taj klan uhapšen, dobrano uzdrman „režim Aleksandra Vučića nalazi nove kriminalce kojima želi da bude pokrovitelj i zaštitnik“.

„Neshvatljivo je da osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković pokreće kampanju za puštanje na slobodu pravosnažno osuđenog ubicu prvog demokratski izabranog premijera Srbije Zorana Đinđića i predsednika Demokratske stranke. Očigledno je da se posrnuli režim Aleksandra Vučića na ovaj način sveti mrtvom Đinđiću“, smatra Milivojević.

On navodi da Vučić angažovanjem kapetana Dragana „uvećava svoj arsenal zla koji će koristiti u trenutku kada bude doživeo svoj politički sunovrat, kada bude gubio vlast“.

„Očigledno da se taj arsenal nakon hapšenja Belivuka dopunjuje novim, mnogo jačim argumentima i kalibrima, ali ta priča ne može da prođe ni u Srbiji, ni u multietničkoj Subotici“, kaže Milivojević.

Dodaje da je ovo pokušaj Vučića da se nametne desničarskom biračkom telu koje je zbog svoje kameleonske politike izgubio i da „skrene pažnju sa nezapamćenih afera u kom se nalazi napredni režim“, smatra Miliovojević.

Prema njegovom mišljenju, kapetan Dragan je samo posledica i simptom vlasti Aleksandra Vučića.

„Stranka koja u svojim redovima ima kriminalce, odavno više ne liči na stranku, nego liči na mafiju koja je organizovana kao politička stranka. Ovo više nije borba za vlast, ovo je borba za očuvanje esencijalne supstance naše države i našeg naroda, za očuvanje dostojanstva našeg naroda, integriteta i moralnog zdravlja ljudi“, smatra Milivojević.

Kovačić (DS): Kako je uopšte fondaciji dozvoljen rad?

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici Daniel Kovačić upitao je gradsku vlast u Subotici, kako je uopšte moguće da u ovom gradu postoji fondacija koja veliča ubicu premijera Srbije Zorana Đinđića.

Rad ovakve fondacije je neophodno zabraniti i procesuirati ljude koji su došli na ideju da se štampaju majice sa likom Zvezdana Jovanovića. Kako je uopšte jednoj ovakvoj fondaciji dozvoljen rad? Kako je moguće da subotička vlast dozvoli da se iznajmi gradski prostor ovoj fondaciji i da li će raskinuti taj ugovor sa njima“, pita Kovačić.

On je pozvao tužilaštvo i policiju da reaguju povodom ovog slučaja u Subotici.

„Ovakve stvari nas jednostavno vraćaju u devedesete godine i na pitanje sendviča za Hrvatsku i Mađarsku“, podseća Kovačić.

Kancelarija Fondacije kapetan Dragan nedavno je otvorena u centru Subotice, preko puta glavne Pošte, uz javnu zahvalnost ove organizacije Gradskoj upravi grada Subotice zbog obezbeđivanja prostorija za rad. Inače, ova fondacija osim u Srbiji, deluje i u Hrvatskoj.

(Magločistač, foto: Natalija Jakovljević)