Skip to main content

DS optužuje SRS i SPS da su upropastili poljoprivredu

Autonomija 16. апр 2008.
2 min čitanja

Dušan Elezović (foto: Građanski list)Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović optužio je Srpsku radikalnu stranku i Socijalističku partiju Srbije da su tokom protekle decenije uništili vojvođansku poljoprivredu. Elezović je u debati o poljoprivredi na specijalizovanom predizbornom sajtu novosadskog „Dnevnika“ (www.vojvodinaglasa.info) rekao da su prve prave subvencije za agrar krenule posle pada Miloševićevog režima.
Dodao je da će se Srbiji „otvoriti“ predpristupni fondovi Evropske Unije namenjeni za poljoprivredu, čim zemlja postane kandidat za ulazak u EU. On je ocenio da Vojvodina mora da ima veće nadležnosti u poljoprivredi.
„Ako je Vojvodina agrarno područje, onda je glupost da se za svaki dokument ide u Beograd“, kazao je Elezović.
Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Aleksandar Marton takođe je ocenio da Vojvodina mora da ima veće nadležnosti u poljoprivredi.
„Vojvodina je godinama predstavljala špajz iz koga su se poljoprivredni proizvodi uzimali i na taj način se čuvao socijalni mir u Beogradu“, ocenio je Marton.
Prema njegovim rečima, Vojvodina može da bude veoma uspešna u poljoprivredi ali su joj potrebne „slobodne ruke“. Predstavnik koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija i državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović optužio je pokrajinske vlasti da ništa nisu učinile da bi se sistem finansiranja agrara u Vojvodini učinio „jasnim, efikasnim i transparentnim“.
„Kompletan rad pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu od 2000. godine do danas sveo se na nemušto prepisivanje programa poljoprivrede Vlade Srbije“, ocenio je Golubović.
Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) i bivši vojvođanski premijer Đorđe Đukić ocenio je da su monopolisti jedan od najvećih problema za poljoprivredu.
„Ne može ista firma da ima primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu a potom i trgovinu. LDP je svoj odnos prema monopolu jasno iskazala kroz antimonopolsku kampanju protiv ‘Delte’, ali taj stav imamo prema svim firmama koje žele da imaju monopol“, kazao je Đukić.

(Beta)