Skip to main content

DS Novi Sad: Sud odbacio tužbu funkcionerke gradske vlasti protiv DS

Info 09. окт 2022.
< 1 min čitanja

Viši sud u Novom Sadu odbacio je tužbu članice Gradskog veća za obrazovanje u Novom Sadu Branke Bežanov protiv Demokratske stranke, koju je podnela zbog zahteva te partije da bude smenjena zbog toga što ja kao tadašnja potpredsednica Skupštine grada učestvovala na četničkom skupu u Višegradu u Bosni i Hercegovini, 2019. godine, saopštila je danas Demokratska stranka (DS).  

Predsednik novosadskog odbora DS Veljko Krstonošić je u saopštenju za javnost optužio Branku Bežanov da je sudskim putem želela da zabrani opoziciji da kritikuje gradsku vlast i protivi se njenim sistematskim pokušajima revizije istorije.

Dodao je da je ona učestvovala na “pseudočetničkom maskenbalu sa vrlo opasnim porukama”, na kojem se širila međunacionalna mržnja u regionu i ugrožavao mir u Bosni i Hercegovini.

“Jedini način da se Grad Novi Sad ogradi od tog postupka visoke gradske zvaničnice bio je taj da se ona smeni. Takav naš politički stav je za Branku Bežanov bio razlog da nas tuži zbog tobožnje povrede ugleda i časti”, kazao je Krstonošić.

Optužio je gradsku vlast da sprovodi sistematske napore da istovremeno sprovede reviziju istorije i ućutka opoziciju.

“Drastičan primer takvih nastojanja su pokušaji aktuelne gradske vlasti da za nevine žrtve poratne vlasti 1944/45 godine proglasi i ratne zločince i svima podigne spomenik”, rekao je Krstonošić.

Trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta, Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić, osuđeni su u junu ove godine na po pet meseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, zbog navedenog skupa iz 2019. godine.

(Autonomija)