Skip to main content

DS, SSP i Narodna stranka osudile napad funkcionera SNS na novinara Sejdinovića

Info 15. јул 2022.
2 min čitanja

Skupština slobodne Srbije: Poziv na linč

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas nadležne da reaguju povodom, kako je ocenila, „veoma zabrinjavajućeg napada“, visokog funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića na novinara Nedima Sejdinovića.

„Visoki funkcioneri SNS morali bi da vode računa o svakoj reči upućenoj ka novinarima, s obzirom da je javno izgovorena reč, bilo da se radi o periodu kada su bili članovi Srpske radikalne stranke ili ovome što su oni danas, već imala užasavajući epilog u nekoliko navrata po bezbednost, ali i život novinara u Srbiji“, navodi se u saopštenju DS.

Član Predsedništva SNS i advokat Vladimir Đukanović je juče na Tviteru uputio niz uvreda novinaru Sejdinoviću, nakon teksta koji je objavio u nedeljniku „Vreme“ pod naslovom „Vladimir Đukanović: Poverenik za Palatu pravde i celu Jovanjicu“.

„Verbalni napad Đukanovića na Sejdinovića je širenje nacionalne mržnje“

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislav Novaković pozvao je danas tužilaštvo da reaguje povodom verbalnog napada funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića na novinara nedeljnika „Vreme“ Nedima Sejdinovića.

Novaković je u pisanoj izjavi ocenio da se uvrede koje je Đukanović uputio Sejdinoviću, mogu podvesti pod širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti

Podsetio je i da je Đukanović jedan od najuticajnijih članova vladajuće SNS i blizak saradnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da su „njegovo ponašanje, stavovi i postupci putokaz, orijentir i instrukcija za mnoge članove SNS-a“, kao i da „verbalno nasilje koje je ispoljio prema Nedimu Sejdinoviću vrlo lako može da preraste u fizičko nasilje“.

„Dakle, stvara se ambijent u kom je ugrožavanje bezbednosti novinara ‘Vremena’, ne samo moguće, nego opravdano i poželjno“, naveo je Novaković.

Dodao je da je to što je Đukanović označio Sejdinovića „srbomrzcem“, u isti mah ga je učinio legitimnom metom, ali i amnestirao potencijalne napadače.

To je posredan, ali nedvosmislen poziv na linč. Ponašanje Đukanovića nije incident koji proizvodi loše posledice na dnevnom nivou. Naprotiv – širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti dalekosežno ruši temelje celog društva“, ukazao je Novaković.

„Đukanović svoju funkciju zloupotrebljava da bi zastrašivao novinare“

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović svoju funkciju zloupotrebljava da bi izvršio pritisak na pravosudne organe u predmetu Jovanjica i da bi „zastrašio“ novinare.

„Više nikome nije jasno da li je Đukanović privatni advokat okrivljenih, sudija ili predstavnik vlasti u ovom predmetu, ali je jasno da poslednjim napadom na (Nedina) Sejdinovića želi da ga ućutka i direktno ugrožava bezbednost ovog novinara, nazivajući ga srbomrscem“, navela je SSP u saopštenju.

Ta stranka je dodala da bi i Advokatska komora, čiji je Đukanović član, trebalo da reaguje na njegove uvrede, jer, kako je SSP ocenila, SNS sigurno neće.

Skupština slobodne Srbije: Poziv na linč

Skupština slobodne Srbije (SsS) saopštila je danas da je uvreda koju je član Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izneo na račun novinara Nedima Sejdinovića „poziv na linč“, koji je nedopušten u civilizovanoj državi.

„Njegov napad je lični, ne odnosi se na tekst Nedima Sejdinovića, a dolazi od čoveka koji nema moralno pravo da uvredljivim komentarima ikog napada zbog iznesenih činjenica“, navedeno je.

U saopštenju je dodato da SsS zahteva od Advokatske komore Beograda da protiv Vladimira Đukanovića pokrene disciplinski postupak zbog teške povrede ugleda advokature.

(Beta, foto: Autonomija)