Skip to main content

DS: Državni organi hitno da učine škole bezbednima i za učenike i za nastavnike

Info 26. nov 2022.
< 1 min čitanja

"REM odmah da oduzme pravo na emitovanje svim medijima koji promovišu nasilje"

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od državnih organa da hitno reaguju i učine škole bezbednima i za učenike i za nastavnike, podsećajući na poslednju incident i napad na učenika u Novom Sadu, uz ocenu da je to „nastavak crnog niza nasilnih scena u školama širom Srbije“.

„Za kratko vreme su se dogodila tri fizička napada na nastavnike i dva napada na učenike, koji su doživeli teže telesne povrede. Broj nasilnih scena u školama je i veći, ali javnost se ne obaveštava o svakom pojedinačnom nasilju u školama“, ukazala je u saopštenju DS.

Resorni odbor za obrazovanje DS „zahteva od državnih organa da hitno reaguju i učine škole bezbednima i za učenike i za nastavnike“, naglašeno je u saopštenju, uz nekoliko predloga institucijama.

Od policije, tužilaštva i sudova traži se da „procesiuriaju sve vinovnike nasilja i oštro ih sankcionišu“.

Demokratska stranka zahteva da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) „odmah oduzme pravo na emitovanje svim medijima koji promovišu nasilje“, a od Vlade Srbije traži da „izdvoji sredstva za poboljšanje bezbednosti u svim školama“, uključujući profesionalno obezbeđenje i kvalitetan video nadzor.

Od svih faktora na političkoj sceni u Srbiji i svih stručnjaka DS traži da organizuju i sprovedu kampanju “Stop nasilju u školama”.

„Ukoliko se vlast ogluši na ove predloge, smatraćemo ih isključivim krivcem za svako naredno nasilje u školama“, naglašeno je u saopštenju DS.

(FoNet)