Skip to main content

Drugi krug u svih 60 izbornih jedinica?

Info 13. мај 2008.
2 min čitanja

Grb VojvodineDrugi krug pokrajinskih izbora biće održan u svih 60 izbornih jedinica. Prema nezvaničnim informacijama dobijenih iz stranačkih izbornih štabova, na nedeljnim izborima za pokrajinsku skupštinu po većinskom sistemu nijedan od kanidata nije osvojio apsolutnu većinu glasova, iako je nekoliko njih bilo veoma blizu toga. U izbornoj noći pojavila se informacija da je u Sremskim Karlovcima, kandidat ZEV Milenko Filipović osvojio mandat već u prvom krugu, ali za to nema zvanične potvrde.
Drugi krug izbora biće održan 25. maja.
Potpredsednik SRS Milorad Mirčić izjavio je da će u drugom krugu radikali imati svojih 40 kandidata i izrazio očekivanje da će „razigravanje“ za dve nedelje biti uspešno po kandidate te stranke.
Prema podacima iz štaba DS-a, kanidati koalicije DS-G17 plus su na pokrajinskim izborima po većinskom sistemu osvojili prvo mesto u 27 izbornih jedinica. Prvo startno mesto za takmičenje u drugom izbornom krugu koalicija DS-G17 plus zauzela je u Baču, Bačkom Petrovcu, Beočinu, Inđiji, Kovačici, Kovinu, Kuli, Malom Iđošu, Novoj Crnji, Novom Kneževcu, Novom Sadu (u četiri izborne jedinice), Pančevu (u tri i.j.), Pećincima, Rumi, Somboru (jedna i.j), Staroj Pazovi, Vrbasu, Zrenjaninu (sve tri i.j.) i u Žitištu.
U skoro svim ostalim izbornim jedinicama, koalicija DS-G17 plus je sa svojim kandidatima osvojila drugo mesto, sem u Novom Bečeju (gde u drugi krug idu kandidati LDP-a Milivoj Vrebalov i SRS-a Ljubomir Filipov), u Apatinu (trka kandidata SPS-a Živorada Smiljanića i radikala Branislava Raketića), kao i u Odžacima, Temerinu i Beloj Crkvi.
Prema podacima kojima raspolažemo, u izbornoj jedinici 32 Novi Sad III kandidat ZZV Aleksandar Kravić za samo šest glasova pobedio je radikala, i plasirao se u drugi krug, gde će se pak takmičiti sa kandidatom DS-a Igorom Pavličićem.
U opštinama sa većinskim mađarskim stanovništvom u Vojvodini, u drugi krug izbora mahom idu kandidati Mađarske koalicije i DS-a.

(www.vojvodinaglasa.info)