Skip to main content

DRAŠKO ĐURANOVIĆ: Koji od Crnojevića je radio za BIA?

Jugoslavija 12. мај 2023.
3 min čitanja

"Spot je još jedan je dokaz da se BIA, kao jedna od važnih poluga vlasti u Srbiji, svim silama uključila u projekat kreiranja granica 'srpskog sveta' koje iscrtava sadašnji srpski vladar Aleksandar Vučić"

Na programu Radio-televizije Srbije nedavno je prikazan promotivni spot radnog naziva ,,Sve se menja, služba opstaje“, namijenjen budućim polaznicima Akademije Bezbednosno-informativne agencije Srbije, u kojem se na bizaran način sugeriše da je tajna srpska služba postojala od vremena srednjovjekovne države do današnjih dana, a u teritorije koje su obuhvaćene ,,djelokrugom rada“, uvrštena je i država Crnojevića, ali i period postojanja FNRJ i SFR Jugoslavije.

Na početku spota narator, dok se u pozadini čuje dramatična muzika, šalje poruku: ,,Akademija za nacionalnu bezbednost, pod upravom BIA, primi do 30 studenata. Nekada manje, nikada više. Ako nam posle provera bezbednosnih znanja i sposobnosti dokažeš da si najbolji, možda ćeš, posle četiri godine truda, dobiti priliku da budeš deo naše porodice. Sve se menja…“

Nakon citiranog uzbudljivog početka glas naratora prestaje, onda slijede slajdovi sa grbovima srednjovjekovnih država Srbije: počinje sa grbom Raške, potom slijede grbovi dinastije Nemanjića, despotovine Srbije, moravske Srbije, kraljevine Srbije…

SVE SRPSKE DRŽAVE POD JEDNOM SRPSKOM SLUŽBOM

A onda se teritorija „srpske države“ naglo proširuje: anonimni „istoričar“ iz BIA u grbove srpskih država – tamo prije moravske Srbije i despotovine Srbije – ubacio je volšebno i grb Crnojevića dinastije. Potom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i Demokratske Federativne Jugoslavije, SFR Jugoslavije, grb državne zajednice Srbija i Crna Gora i na kraju – aktuelni grb Republike Srbije…

Nakon nešto više od trideset sekundi, nakon izlistavanja grbova država koje BIA smatra srpskim i u kojima je navodno djelovala, ponovo se oglašava narator i nastavlja prekinutu rečenicu o tome da se „sve menja“.

– Služba ostaje – poručuje narator dok se ispisana rečenica pojavljuje na ekranu preko loga Bezbjednosno-informativne agencije Srbije.

Poruka je kristalno jasna: srpske države mijenjaju oblike, ali srpska tajna služba opstaje!

PREKRAJANJE ISTORIJE

Osim što bi trebalo da motiviše buduće polaznike Akademije BIA – tvrdnjom da je srpska tajna služba postojala čak i prije nego je bilo srpske nezavisne države – promotivni spot očito ima za cilj i da ,,pokrpi istorijske rupe“ koje negiraju tezu o vjekovnom kontinuitetu srpske države.

Kako drugačije objasniti ubacivanje grba Crnojevića, osim kao trivijalan istorijski falsifikat?

Čak je i laicima poznato da su Crnojevići u crnogorskoj povjesnici treća po redu izvorna dinastija i da je upravo period vladavine Crnojevića, osim u istoriji evropskog štamparstva, na ovim prostorima zabilježen kao istorijski temelj crnogorskog državnog, ali kasnije nacionalnog bića.

U drugoj polovini XV vijeka, ukliješteni između otomanskoga Istoka i katoličkoga Zapada, upravo su Crnojevići bili ona sudbonosna karika za nastanak moderne Crne Gore.

I nemoguće ih je svrstati u srpske vladare. Ako se poštuju istorijski fakti: jer se, između ostalog, jedan Crnojević – Stefanica, otac Ivana Crnojevića – tri puta sukobio, dvije bitke 1452. i jedna 1453, sa tursko-srpskom vojskom koju je predvodio srpski despot Đurađ Branković, vazal turskog sultana Sulejmana.

Nije valjda da srpska tajna služba u arhivima krije podatak da je i tada, u jeku tih bitaka, neko od Crnojevića radio za Bezbjednosno-informativnu agenciju Srbije?!

Ili, kada se već bave istorijskom mitomanijom, zašto se ,,istoričari“ iz BIA nijesu potrudili da pronađu istorijsku poveznicu sa prvom crnogorskom dinastijom –

Vojislavljevićima; ili da se pomuče i nekako popune istorijsku rupu u vremenu kada su bili pod okupacijom Osmanlija?

Nije neznanje u pitanju. Kreatori spota su imali sasvim druge namjere – političke.

POLITIČKA POZADINA

Izvjesno je da se BIA, kao jedna od važnih poluga održanja vlasti u srpskoj državi, svim silama uključila u projekat kreiranja granica ,,srpskog sveta“ koje iscrtava sadašnji srpski vladar Aleksandar Vučić.

Otuda država u vrijeme Crnojevića na spisku srpskih država, iako je čak ni srpski istoriografi tu ne svrstavaju.

Otuda i prisvajanje „jugoslovenskog legata“. U spotu BIA, unutar priče o kontinuitetu srpske tajne službe, ubilježen je i period postojanja socijalističke Jugoslavije, nakon Drugog svjetskog rata, od Demokratske Federativne Jugoslavije, završno sa SFR Jugoslavijom. Iako, osim u periodu Aleksandra Rankovića, na čelu jugoslovenske tajne službe, od formiranja Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) do kasnije Uprave državne bezbjednosti (UDBA), nije bio Srbin.

Podaci, očito, nijesu bitni – važno je kreirati kod budućih pripadnika BIA svijest o svemoćnosti službe koja je preživjela razne državne oblike, a ostala srpska služba.

Jedino je ostalo nejasno, zašto budućim pitomcima Akademije BIA nije u spotu prikazan grb sadašnje države Crne Gore. Od 30. avgusta 2020. godine, postavljanja Dejana Vukšića na njeno čelo i uklanjanja ili marginalizacije crnogorskih kadrova, crnogorska ANB je pretvorena u ispostavu srpske tajne službe. Time i kao instrument sprovođenja politike zvaničnog Beograda.

Teško je povjerovati da su kreatori spota tako očigledne stvari previdjeli. Ili, možda, čekaju da se završi posao nakon parlamentarnih izbora 11. juna?

PRELEVIĆ: Zovite psihijatre, ovo je usađivanje paranoje!

Komentarišući spot Bezbjednosno-informativne agencije Srbije pod sloganom ,,Sve se menja, služba ostaje“, nekadašnji srpski ministar unutrašnjih poslova, advokat Božo Prelević je za TV N1 ocijenio da promotivni spot BIA samo usađuje paranoju kod građana.

– Vi usađujete paranoju da se sve mijenja, a da služba opstaje. Narod inače vjeruje da služba mijenja političke stranke. I vi, umjesto da ih razuvjerite da vi niste eksponenti BIA, vi upravo im usađujete crva paranoje i još više ih izluđujete. Pa, evo, molim vas, zovite psihijatre, samo pitajte šta je efekat ovoga. Ovo je fenomenalno, ovo je potpuno fenomenalno – sarkastično je zaključio Prelević.

(Pobjeda, foto: printscreen BIA)